Diari Més

Creen el primer gran diccionari que recull mots i tecnicismes vinculats al turisme

Hi ha participat la Universitat Autònoma de Barcelona i recull conceptes com «turismofòbia» o «turisme inclusiu»

Banyistes a la platja del Miracle.

Primers banyistes a les platges de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Professors de Geografia de set universitats de l'Estat espanyol han creat el primer gran Diccionari de Turisme (Càtedra), que inclou paraules i conceptes vinculades a aquest sector. Hi destaquen conceptes relacionats amb les noves modalitats de turisme i la preocupació de la sostenibilitat des de la gestió del turisme. «Els conceptes van ser seleccionats de manera transversal, contemplant els més necessaris per a la pràctica quotidiana, amb la màxima atenció possible des de la geografia, però nodrint-se de moltes disciplines», explica Asunción Blanco, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que ha participat en la redacció. Els 364 mots apareixen traduïts a l'anglès, francès i a les llengües cooficials de l'Estat.

El projecte va rebre el reconeixement del ministeri de Ciència e Innovació en finançar la seva elaboració. La idea va sorgir el 2015 en el marc de l'Associació Espanyola de Geografia, des d'on un grup de professorat de Geografia de set universitats de l'Estat espanyol va veure la necessitat de crear aquest manual de conceptes per cobrir un «buit existent en el mercat sobre aquest tipus de publicació científico-social adreçada a investigadors, alumnat, però també a planificadors i gestors de turisme», destaca la UAB en un comunicat.

Així se sistematitzen conceptes clau que conformen el vocabulari utilitzat en els estudis de turisme. Els mots més nous han per l'evolució i l'aparició de noves modalitats de turisme, segons detallen.

L'obra presenta tot un conjunt de terminologia turística, amb mots coneguts i d'altres més nous com ara turismefòbia, aculturació, empremta turística, greeter, e-turisme, turisme inclusiu, turisme LGTBI, turisme d'arrels o especialització intel·ligent de destins, entre molts d'altres. El diccionari defineix paraules lligades a recursos del turisme, modalitats i tipologies turístiques, processos associats a la implantació i especialització turística (districte turístic) i a l'impacte econòmic (efecte multiplicador turístic) i social d'aquesta activitat (colonització turística).

A banda, també s'hi troben mots que fan referència a eines per a la gestió d'empreses turístiques i destins, tot allò relatiu a mètodes i tècniques d'anàlisi i planificació o les veus que permeten entendre manifestacions conflictives de l'activitat turística i dels seus processos, com ara balearització.

Molts dels conceptes definits en el diccionari incorporen elements gràfics que els il·lustren, els expliquen o els complementen, segons els casos, amb imatges, gràfics, taules o esquemes.

tracking