Diari Més

Els macrobotellons aviven el debat sobre la reobertura de l'oci nocturn

Aquests successos s'estan estenent per tot el territori de forma incontrolable pels cossos policials

Imatge d'arxiu dels 'botellons' que estan tenint lloc durant els caps de setmana a barcelona després de la fi de l'estat d'alarma.

Els 'botellons' es tornen «rutinaris» a Barcelona: Al voltant de 4.000 persones desallotjadesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proliferació de botellons, com el celebrat aquest cap de setmana al campus de la UAB, amb 8.000 participants i nombrosos incidents, ha avivat el debat sobre la conveniència de reobrir l'oci nocturn a Catalunya, una opció que fa temps que reclama el sector i que donen suport al departament d'Interior i l'alcaldessa de Barcelona.

El macrobotelló de la UAB va tenir lloc la matinada del dissabte i es va saldar amb baralles, robatoris, destrosses, assalts a alguns pisos d'estudiants del campus i una denúncia per violació d'una jove de 18 anys.

Aquest cap de setmana, no obstant això, s'han celebrat festes il·legals en altres localitats catalanes, com a Tarragona, on un jove de 21 anys va resultar ferit lleu per arma blanca durant una baralla entre dos grups d'amics mentre participaven en un botelló en l'aparcament del cementiri del municipi.

Aquest tipus de festes no autoritzades, moltes d'elles convocades a través de les xarxes socials, és un fet cada vegada més habitual en tota Catalunya, malgrat les restriccions que continuen vigents a causa de la pandèmia de coronavirus i que mantenen tancats des de fa més d'un any els locals d'oci nocturn.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reconegut avui que la reobertura de discoteques i bars musicals ajudarà a gestionar des del seu departament el desenvolupament dels botellons.

Elena, en declaracions al canal de notícies 3/24, ha afirmat: «A nosaltres ens agradaria que es reobrís l'oci nocturn quan les xifres sanitàries diguin que es pot fer. Quan es pugui fer, quan sigui possible des del punt de vista sanitari, per a no fer més mal que bé».

«Ara bé -ha objectat-, i ho diem clarament, a Madrid i en altres llocs d'Europa, l'oci nocturn està obert, i la nit d'abans va haver-hi una festa (a la Ciutat Universitària de Madrid) de 25.000 persones».

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat a demanar la reobertura de l'oci nocturn abans de les festes de la Mercè, que comencen aquest divendres.

«Demanem que s'estudiï obrir d'alguna manera l'oci nocturn. Evidentment, complint amb els protocols que siguin necessaris i amb les garanties sanitàries que donin seguretat a tothom i amb el que digui la Generalitat, que és l'autoritat competent en aquest tema», afirma Colau en una entrevista en El Periódico de Catalunya.

«Nosaltres creiem que cal estudiar aquesta obertura de l'oci nocturn perquè és el que permetria descongestionar una mica tota l'àrea metropolitana i que no hi hagi l'efecte anomenada de la Mercè», incideix l'alcaldessa.

Sense polemitzar sobre les mesures sanitàries, Ada Colau recorda que ja s'ha eliminat el límit nocturn d'horaris, s'ha suprimit la restricció de 10 persones en les reunions socials i més del 70 per cent de la població està vacunada.

L'alcaldessa considera que hi ha temps de prendre aquesta decisió durant la setmana i assegura que l'oci nocturn pot ser una alternativa amb garanties a les festes al carrer sense cap mena de control.

En opinió del secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, ha estat la Generalitat la que, amb les seves decisions dels últims mesos, «ha fomentat els botellons».

En declaracions a EFE, Boadas ha lamentat que la Generalitat «hagi jugat sempre» a la seva esquena, «la qual cosa ha comportat tenir l'escenari que tenim per la seva culpa».

«Encara que diguin que no volien fomentar els botellons, quan van aixecar la prohibició de limitar a deu persones les reunions socials ja sabien que els fomentaven, igual que les festes privades, arribant a un moment que és molt més que greu», ha declarat.

L'empresari considera que s'ha arribat a una situació incontrolable i irreconducible», ja que «molts joves s'han acostumat als botellons i alguns d'ells ni tan sols han viscut el sector legal, perquè han arribat a la majoria d'edat durant la pandèmia, sense els locals d'oci oberts».

El secretari general de la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon), Fernando Martínez, ha lamentat en declaracions a EFE els últims successos relacionats amb els botellons a Catalunya i ha coincidit amb Boadas que ja es va avisar fa temps que el botelló «era un fenomen que ha arribat per a quedar-se».

En la seva opinió, «l'única manera de solucionar l'actual situació és que hi hagi una obertura progressiva de l'oci nocturn, perquè tota la política duta a terme durant anys encarada a un consum responsable s'està tirant per la borda».

En temps de pandèmia, a més, els botellons «tenen una incidència sanitària perquè els assistents van sense mascareta i sense tenir en compte la distància de seguretat. Les administracions haurien de fer un exercici de transparència i dir-nos la seva incidència sanitària».

Alhora, ha subratllat que suposen un «cost i un impacte econòmic brutal per a la ciutadania en temps de crisi, ja que comporten dispositius policials i de brigades de neteja».

Entén que el conseller Joan Ignasi Elena avui «ve al que el sector ha anat dient des de fa mesos» i ha remarcat que en la reunió que mantindran el dijous amb la Generalitat tornaran a demanar que els locals d'oci nocturn puguin obrir «de manera immediata».

tracking