Diari Més

Economia

L'augment del preu de la llum fa baixar el poder adquisitiu dels catalans

L'IPC de Catalunya creix fins el 3,1% a l'agost, nivell que no es veia des del 2012

El cost de la vida segueix creixent, ara a causa del preu de la llum.

L'augment del preu de la llum fa baixar el poder adquisitiu dels catalansPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pujada dels preus de l'electricitat ha portat a l'Índex de Preus de Consum (IPC) general a l'agost al 3,1% interanual a Catalunya, dues dècimes per sota de la taxa per a tota Espanya (3,3%), la més alta des de la tardor de 2012.

Segons la dada confirmada aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la inflació va ser així quatre dècimes més alta a l'agost que al juliol a tota Espanya.

A Catalunya, la inflació creix tres dècimes en relació al mes anterior (juliol), quan l'IPC es va elevar al 2,8%.

L'INE detalla que darrere d'aquest increment dels preus va estar l'alça del grup habitatge, un 11,5% en tota Espanya, on s'engloba l'electricitat.

En el cas català, aquest grup va elevar els seus preus un 8,6% en el que va d'any i un 10% anual, mentre que el del transport va registrar un increment del 8,9%.

Per contra, van descendir especialment els preus de l'ensenyament (- 4%) i de les comunicacions (- 3,1%), així com els de l'oci i la cultura (- 0,5%) i les begudes alcohòliques i el tabac (- 0,2%), encara que en menor mesura.

Els aliments i les begudes no alcohòliques van augmentar els seus preus un 2%.

L'INE ha destacat que darrere de l'increment dels preus a tota Espanya va estar l'alça del 34,9% de l'electricitat en taxa anual en un mes en què el preu majorista de la llum va batre rècord.

Per a pal·liar l'impacte d'aquestes pujades en el rebut, el Govern va baixar del 21% al 10% l'IVA de l'electricitat i es va suspendre l'impost a la generació (7%).

Sense tenir en compte aquests descensos, assenyalen des de l'INE, l'IPC interanual hauria estat del 3,6%, com recull l'índex a impostos constants.

Amb aquesta taxa d'agost, la inflació encadena el sisè mes consecutiu a l'alça superant taxes del 3% que no aconseguia des de la tardor de 2012 quan va ser del 3,5% a l'octubre i del 3,4% al setembre.

Quant a la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar en tota Espanya una dècima, fins al 0,7%, més de dos punts i mig per sota de la de l'IPC general, marcant la diferència més alta entre totes dues taxes des del començament de la sèrie, a l'agost de 1986.

tracking