Diari Més

Novetats editorials

Homenatge als herois a dues rodes

Rafael Vallbona publica 'Herois de la Volta' coincidint amb l'edició número 100 de la Volta a Catalunya

Coberta del llibre, publicat per Cossetània.

Homenatge als herois a dues rodesCossetània

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cent curses llegendàries de la Volta Ciclista a Catalunya i vuitanta corredors que, en una o més ocasions, van travessar els primers la línia de meta, esdevenint d'aquesta manera llegenda del ciclisme. Tota aquesta història queda recollida en el llibre Herois de la Volta. Els protagonistes de 100 curses de llegenda, que signa el periodista i escriptor Rafael Vallbona, i que és una de les novetats de tardor de Cossetània editorial.

La Volta Ciclista a Catalunya es va disputar per primera vegada el 1911. En aquella ocasió es va proclamar vencedor el tarragoní Sebastià Masdeu. L'autor retrata la gesta d'aquell pioner i ressegueix la dels que el van succeir fins a arribar al guanyador més recent, Adam Yates (2021). «Vaig voler fer un homenatge a tota aquesta condició humana que és la que, en definitiva, va construir tota l'èpica al voltant de la Volta», explica Vallbona.

L'autor s'ha servit en bona part dels arxius de la Volta a Catalunya, material que li ha permès desgranar les circumstàncies personals i esportives de cadascun dels herois. També ha treballat amb el seu arxiu fotogràfic, «un fons magnífic que, si algun dia queda dipositat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, serà una base importantíssima per a la crònica del segle XX».

Vallbona assenyala que el que buscava era elaborar un retrat del ciclista i la seva èpica, la qual considera molt similar a la tragèdia grega: «Aquella es fonamenta en la lluita de l'ésser humà contra l'altre ésser humà, contra la natura i contra les divinitats. El ciclisme l'entenc com una lluita personal de l'un contra l'altre, contra la natura, que es manifesta per exemple en un port de muntanya o en una tempesta, i contra els contratemps, com pot ser una caiguda».

Al llibre hi apareixen grans noms del ciclisme, però també ciclistes menys coneguts però amb històries colpidores, com la del català Muç Miquel, guanyador de les edicions del 1924 i 1925: «Va ser assassinat per les SS després que els americans haguessin alliberat el camp on era tancat. Aquí gairebé ningú el coneix, però a Perpinyà hi ha un carrer que porta el seu nom», detalla Vallbona.

Quant a la presència catalana, l'autor assenyala que, si bé era notable els primers anys de la cursa «perquè en ser una competició nova la majoria de corredors eren d'aquí», a mesura que va guanyar prestigi i es va internacionalitzar, els vencedors van ser els grans corredors internacionals. «Ara, la Volta catalana forma part de la primera divisió mundial del ciclisme junt amb competicions com el Giro d'Itàlia, el Tour de França, la Vuelta Ciclista a Espanya, la Vuelta al País Basc o la Clàssica de Donostia», afirma Vallbona. «Això vol dir que la participació és de primeríssima divisió», afegeix. És per això, conclou, que la Volta catalana l'han guanyat tots els grans ciclistes de la història: «Eddy Merckx, Luis Ocaña, Felice Gimondi o Miguel Indurain».

tracking