Diari Més

Internacional

Els advocats catalans es mobilitzen en contra de l'ocupació dels talibans de l'Afganistan

El sector adverteix de la vulneració de drets humans i de crims de guerra

A Reus, així com en 13 indrets més de Catalunya, els advocats van fer la lectura del manifest.

Els advocats catalans es mobilitzen en contra de l'ocupació dels talibans de l'AfganistanGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els advocats catalans es van conjurar ahir per denunciar l'ocupació de l'Afganistan per part del règim talibà, que ja s'ha completat amb la caiguda de la darrera província. Els col·legis de l'advocacia de Tarragona i Reus es van sumar a la lectura del manifest que es va fer en fins a 14 punts de Catalunya. «Som advocats i hem de defensar els drets. És la nostra obligació moral i professional. Hem d'estar davant de l'advocacia de Tarragona i de Catalunya posant de manifest la vulneració dels drets humans a l'Afganistan», raonava Estela Martín. La nova degana de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona (ICAT) explicava que la seva demanda és «que l'Oficina pel Comissionat de l'ONU pels Drets Humans que es mobilitzi». «La mobilització no pot ser de cada país per la seva banda, sinó que ha de ser unànime i amb un pes gran. L'única manera és anar a una a nivell internacional. El règim talibà no fa cas a les petites queixes. En cal una conjunta en contra d'aquest règim tan horrible», avisava Martín.

«Sobretot estem en defensa dels drets de les dones i les nenes, les més perjudicades en aquest cas, però hi ha tortures i una limitació dels drets de totes les persones que estan a favor de la democràcia i els drets humans. Fem una crida a la comunitat internacional a mobilitzar-se davant aquests fets tan greus», explicava la degana de l'ICAT. El manifest de l'advocacia catalana era contundent. «Exhortem a la comunitat internacional a mobilitzar-se immediatament davant d'aquest drama humanitari, sens perjudici de jurisdiccions i competències. Sent l'Afganistan un Estat signatari de l'Estatut de Roma, existeixen mecanismes, com l'actuació de la Cort Penal Internacional, per tal que es jutgin i s'aturin els crims de guerra que s'hi estan produint».

La mobilització dels col·legis catalans d'ahir no es quedarà allà, sinó que té l'objectiu de teixir vincles amb altres indrets i sectors. «Estem estudiant presentar manifestos i fer peticions a altres organismes. En l'àmbit català tenim programades reunions i dimecres hi ha congrés de l'advocacia espanyola», relatava Martín.

tracking