Diari Més

Política

Un col·laborador de Puigdemont va buscar el suport de Rússia per la independència, segons el New York Times

Després dels seus viatges d'Alay a Moscou, que van tenir lloc el 2019, va sorgir el grup de protesta Tsunami Democràtic

L'historiador Josep Lluís Alay era un dels quatre acompanyats de Carles Puigdemont quan el van detenir.

Detingut l'historiador Josep Lluís Alay, un dels quatre acompanyants de PuigdemontACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un col·laborador de l'expresident de la Generalitat catalana Carles Puigdemont va buscar suport de Rússia per a aconseguir la separació de Catalunya de la resta d'Espanya, segons una recerca publicada aquest divendres pel diari The New York Times.

El Times cita com a fonts un informe europeu d'intel·ligència corroborat per funcionaris espanyols; expedients de dues recerques realitzades per jutges a Barcelona i Madrid; entrevistes a polítics i activistes independentistes a Catalunya, i funcionaris de seguretat a Espanya i l'estranger.

El diari assenyala que un alt conseller de Puigdemont, Josep Lluis Alay, es va reunir a Moscou amb funcionaris russos, exagentes d'intel·ligència i el nét d'un espia del KGB amb l'objectiu de «garantir l'ajuda russa» en la lluita independentista, d'acord amb contingut del reporti europeu, datat al juny de 2020, en plena escalada del procés independentista que acabaria l'1 d'octubre de 2021 amb un referèndum il·legal i una declaració unilateral d'independència.

El reportatge del Times no aclareix quin tipus d'ajuda ha donat el Kremlin als separatistes catalans ni si els ha brindat algun suport, però apunta que després dels viatges d'Alay a Moscou, que van tenir lloc el 2019, va sorgir el grup de protesta Tsunami Democràtic.

Un reporti confidencial de la Guàrdia Civil espanyola obtingut pel diari afirma que Alay va estar involucrat en la creació d'aquest grup d'agitació, que va interrompre les operacions de l'aeroport de Barcelona i va bloquejar una autopista, però l'emissari de Puigdemont ha negat qualsevol vincle.

Preguntats per l'informe europeu, Alay i Puigdemont han confirmat aquests viatges a Moscou que fins ara no havien transcendit, però els han atribuït a un esforç regular de vinculació amb funcionaris estrangers i periodistes.

D'acord amb els documents obtinguts pel periòdic novaiorquès, per a Rússia la vinculació amb els separatistes anava en línia amb l'estratègia del president Vladimir Putin per a «intentar promoure alteracions a Occident en donar suport a moviments polítics divisius», i entre ells partits d'extrema dreta a Espanya.

Molts dels funcionaris amb els quals Alay es va reunir a Moscou estan involucrats en una «guerra híbrida del Kremlin contra Occident» que empra «propaganda, desinformació, finançament secret, moviments polítics desestabilitzadors, atacs informàtics i fugides d'informació» per a «erosionar» els adversaris del Govern rus, diu el periòdic.

Entre els detalls del document europeu es divulga que Alay va buscar «assistència tècnica i financera de Rússia» al costat de l'empresari Alexander Dmitrenko -que està casat amb una dona catalana- «per a la creació de sectors bancari, energètic i de telecomunicacions separats d'Espanya».

Alay i Dmitrenko, juntament amb l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, suposadament també van consultar a un líder d'un grup criminal rus violent en un «intent per establir un conducte secret de diners per a finançar les seves activitats».

A més, una extensa transcripció secreta de missatges de text inclosa en un dels expedients de perquisicions realitzades per magistrats i revisada pel Times mostra «l'esforç coordinat per Alay i altres persones del cercle de Puigdemont per conrear llaços amb russos vinculats a la comunitat d'intel·ligència del país», diu la nota.

En aquests missatges, extrets del telèfon de Alay a la fi de l'any passat després d'un breu arrest, s'esmenta que dos dels seus principals contactes a Rússia eren un matrimoni d'agents d'intel·ligència la història de la qual va ajudar a inspirar «The Americans», un programa televisiu sobre funcionaris del KGB que treballen de forma encoberta als EUA.

Preguntat pel suposat acostament rus, el Govern dirigit per Pere Aragonès es va distanciar de Puigdemont i va assegurar que aquests viatges a Moscou «no es van realitzar en nom del Govern català i es van dur a terme sense el coneixement» de l'actual president de la comunitat autònoma.

«Aquestes persones ni tan sols formen part del partit del president, el qual no té coneixement de les agendes d'altres partits», va agregar el portaveu de Aragonès, Sergi Sabrià.

tracking