Diari Més

Inundacions al Montsià

El sistema de radars meteorològics a Catalunya està obsolet, segons un expert de la UPC

Afirma que no mesura com a variable la temperatura del mar, que va ser determinant en la manca de previsió de les inundacions del Montsià

Les localitats de les Cases d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita van viure un 1 de setembre molt dur després que caiguessin més de 200 litres d'aigua en molt poca estona i es produïssin inundacions i greus desperfectes als habitatges i la via pública.

Després de la tempesta (II)Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Sempere, urgeix a augmentar la inversió per prevenir catàstrofes climàtiques, com les inundacions d'aquesta setmana, i denuncia que la xarxa de radars a Catalunya està obsoleta i no s'ha renovat des de principis dels anys 90.

En una entrevista amb Efe, Sempere afirma que a la xarxa de radars meteorològics li urgeix una modernització, que ja hauria d'haver-se fet «el 2008 o el 2010» i defensa que es tracta d'una inversió «obligada a curt termini», però que, segons ell, «no es produirà fins que ocorri una catàstrofe humanitària de més magnitud».

Segons Sempere, l'onada de calor del passat mes d'agost ha fet que la temperatura del mar augmenti molt i el posterior període de refredament de la terra ha causat els xàfecs d'aquesta setmana.

L'expert en hidrometeorologia explica que els models meteorològics actuals no tenen acoblada la variable de la temperatura dels mars, de manera que aquests models no han tingut la capacitat de fer la predicció del temporal i els experts no van preveure unes tempestes tan intenses com les que es van originar finalment, causant inundacions a Toledo, Castelló i al Montsià.

No obstant això, l'investigador reconeix que tecnològicament «s'ha avançat molt» i que els meteoròlegs disposen de bones eines que a dia d'avui estan operatives, que han millorat la precisió i fiabilitat de les prediccions de forma «espectacular».

D'altra banda, Sempere, que també és professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) de la Universitat Politècnica de Catalunya admet que les inundacions d'aquesta setmana, causades per unes pluges que els meteoròlegs no van advertir que fossin tan intenses, han estat «un cas excepcional que caldrà millorar».

«Cal anar corregint els petits defectes que es van trobant», diu l'expert, que destaca que, «encara que no han funcionat els radars de detecció», la gent ha estat «molt preparada» i això ha provocat que el temporal acabi sense cap víctima mortal.

Sempere recorda que, amb el canvi climàtic, les catàstrofes relacionades amb el clima són cada vegada més freqüents, com demostren les inundacions de Mallorca el 2018, el temporal Gloria el 2020 i els xàfecs d'aquesta setmana.

Per al director del Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorología de la UPC, el canvi climàtic ja «és inevitable», per això recomana «crear consciència que a partir d'ara haurem de conviure amb ell», és a dir, amb desastres meteorològics cada vegada més freqüents i nocius.

A més, assenyala que no es tracta d'un fenomen aïllat, sinó que és un procés i que a la ribera mediterrània on vivim està canviant el clima.

«Només pensen en la prevenció del canvi climàtic, quan el que cal fer és pensar ja en una adaptació», suggereix Sempere.

Un dels aspectes importants per a Sempere és fer «anàlisis de les zones de risc i avaluar-les» per posteriorment moure els habitatges i indústries edificades a les zones susceptibles de ser inundades, mesures que ja s'han pres a països com Holanda.

Reconeix que aquesta mesura suposaria una transformació social molt important «perquè ningú vol anar-se'n de casa seva», per això apunta que, per fer aquesta transformació, es requereix «un esforç comunicatiu molt gran».

Sempere aconsella transformar les formes de predicció actuals en serveis d'informació més senzills de comprendre: «Cal traduir la previsió del temps a les conseqüències que aquesta pugui tenir», diu.

Segons aquest expert, en una situació ideal, en un futur es podrà avisar amb temps i que cada zona o barri tingui un pla d'acció per implementar en cas d'inundacions.

tracking