Diari Més

Societat

Més del 80 % de morts per reacció a drogues es van deure a policonsum

Avui es commemora el Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi

L'informe destaca que hi ha un accés més fàcil a «una gran varietat de productes de gran puresa i potència».

drogues, droga, pastillesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d'un 80 % de les morts per reacció aguda a les drogues no presentaven signes d'injecció, sinó que tenen un patró de policonsum, informa el Departament de Salut.

Aquest dimarts es commemora el Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, l'objectiu del qual és sensibilitzar i informar a la ciutadania que les sobredosis per drogues són un problema de salut que ens pot afectar a tots, però que es poden evitar i prevenir si es té la informació adequada.

Quan es parla de sobredosi, sovint s'atribueix a persones que s'injecten drogues. Així i tot, les dades que recull l''Informe de l'indicador de mortalitat: reaccions agudes a substàncies psicoactives 2019', publicat recentment per la Subdirecció General de Drogodependències, posen de manifest que en més d'un 80 % de les morts no hi ha signes d'injecció.

Així, les substàncies més prevalents són la cocaïna, els opiacis, els hipnosedants i l'alcohol, però es confirma un patró de policonsum amb combinació de substàncies on l'alcohol i els hipnosedants estan presents majoritàriament.

Segons aquest últim informe, l'edat de les persones que van morir per reacció aguda durant el 2019 oscil·la entre els 30 i els 59 anys, concentrant-se la majoria entre els 40 i 49 anys, i el 70 % es van produir en domicilis particulars.

Aquestes dades confirmen la tendència observada en els últims anys, on el perfil de les persones amb el risc de sofrir una sobredosi és d'edats cada vegada més avançades, amb un patró de policonsum i que moren en el domicili particular.

El Dia Mundial és una oportunitat per conscienciar la ciutadania sobre els riscos de combinar determinades substàncies, com l'alcohol i els hipnosedants, i la possibilitat que es derivi en una sobredosi.

Conèixer els riscos, els símptomes (estat d'inconsciència, insuficiència respiratòria, cianosis... ) i com actuar adequadament davant una sobredosi pot ser determinant per prevenir la mort: amb un gest (posar la persona en posició lateral) i una trucada al 112 es pot evitar una mort per sobredosi.

A més, el fet que la majoria de morts es produeixin al domicili fa més rellevant l'educació en la prevenció i l'atenció.

Actualment, a Catalunya hi ha 14 sales de consum supervisat, que durant l'any 2020 van atendre 2.794 persones, que van realitzar 123.552 consums.

De les 141 sobredosis que es van produir l'any passat en aquests espais, totes es van atendre favorablement, la qual cosa indica que la mort per sobredosi es pot prevenir si s'actua a temps -aquesta xifra s'eleva a 836 en els últims cinc anys-.

En el cas dels opiacis, l'administració de naloxona com a antídot per combatre les sobredosis i la formació entre les persones usuàries en l'ús d'aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosi.

Així, des dels inicis del programa fins a l'any 2020 s'han format 12.326 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s'han repartit un total de 13.741 vials.

tracking