Diari Més

Argimon afirma que «no és descartable» una sisena onada del coronavirus

El conseller de Salut creu que, quan passi la covid, hi haurà un repunt de mortalitat de càncers i malalties cardiovasculars

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Argimon avisa que queden dies de «molt contagi» encara que s'hagi arribat al pic i de «molta tensió» al sistema sanitariACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, no descarta que es pugui produir una sisena onada del coronavirus a Catalunya, perquè «el virus es mou per onades» i «per tant, la sisena no és descartable».

En una entrevista a El Periódico, Argimon fa autocrítica sobre el descontrol de la cinquena ona i també defensa la creació d'un comitè d'experts independent en aquesta pandèmia.

El conseller reconeix que no esperaven que aquest estiu es desboqués de nou la pandèmia davant l'elevat ritme de vacunació, encara que sí un rebrot, «perquè l'estiu és un moment de mobilitat i d'interacció social» i perquè «teníem la variant delta» més present a Catalunya que en altres comunitats espanyoles.

«Però calculàvem que aquest possible repunt es controlaria bé quan tinguéssim un 52% de pauta vacunal, alguna cosa que s'aconseguiria a mitjan juliol. Però aquestes estimacions es van superar amb escreix. Ningú esperava arribar a un índex de reproducció [Rt] de 3,7», precisa Argimon.

«El que ens fa realment mal és que un 40% de gent admeti que no segueix la quarantena ni l'aïllament. I és possible que això sigui una infraestimació. És un percentatge que ja vam tenir en altres onades», alerta el conseller de Salut.

Reconeix que «evidentment va ser un error» permetre enguany les festes de graduació entre els joves, encara que «és fàcil dir-ho sempre que les coses han passat», i indica que si s'haguessin prohibit en un moment de molt baixa incidència en la població, la justícia els hagués retret que això era «restringir drets i llibertats».

Quant al toc de queda, la vigència del qual depèn de les decisions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, assevera que «epidemiològicament el necessitarem setmanes» davant l'elevada incidència de la pandèmia, si bé eludeix anticipar com serà la situació a la tardor.

Argimon considera «normal» que el coronavirus es torni estacional, com ha passat amb altres virus, i no descarta, encara que tampoc està decidit, que sigui necessària una tercera dosi de la vacuna, però caldrà estar pendent dels estudis que s'estan fent.

Admet que serà necessari «un pla de xoc» contra el creixement de les llistes d'espera d'altres malalties quan la pandèmia estigui controlada.

«Quan passi la covid, tindrem un repunt de mortalitat de càncer i de malalties cardiovasculars en un futur pròxim. Esperem també que sigui passatger, no tindrà una llarga durada. Però ho esperem», reconeix el conseller.

tracking