Diari Més

Gairebé un 30% dels positius en residències de gent gran de la primera onada eren asimptomàtics

Un estudi de Vall d'Hebron remarca la importància de prevenir l'entrada del virus als centres i fer PCR al personal i els usuaris

Imatge d'arxiu de l'equip de mostres d'Atenció Primària de Lleida preparant-se per fer proves PCR en una residència.

Gairebé un 30% dels positius en residències de gent gran de la primera onada eren asimptomàticsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi mostra que un 29% dels casos positius detectats en residències de gent gran durant la primera onada de la pandèmia eren totalment asimptomàtics, pel 71% que presentaven algun símptoma. Els símptomes més freqüents eren, amb diferència, la febre (71%) i la dispnea (40%). L'estudi, fet per investigadors de Vall d'Hebron en cooperació amb l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha estat publicat ara a la revista PLOS One. En total analitza 2.092 casos positius de covid-19 en 80 centres residencials de gent gran entre l'1 de març i el 31 de maig del 2020. Una de les conclusions és que els casos asimptomàtics o amb pocs símptomes van contribuir de manera important a les dinàmiques de transmissió del virus.
Els símptomes, segons el document, van tenir una persistència diferent depenent de cada cas. Tot i això, els casos presentats van ser majoritàriament aguts i van allargar-se uns nou dies. Una altra de les qüestions que remarca és que les dimensions dels espais on residien les persones de la mostra no van tenir una relació directa amb el nombre de casos que es van registrar.

A banda, també es posa de relleu que el col·lectiu de gent gran és vulnerable, per l'alta mortalitat als centres. Segons l'estudi, la mortalitat acumulada durant el període corresponent a la investigació va ser del 21,75%.

Amb les dades analitzades, la publicació remarca en les conclusions la importància de prevenir l'entrada del SARS-CoV-2 a les residències, així com també de fer seguiment dels indicadors d'infecció i fer proves PCR al personal i els usuaris.

«L'aparició potencial de noves variants futures de SARS-CoV-2 i la durada de la protecció immunològica en aquest grup de la població requereix un estricte control i plans de resposta a les residències», conclouen els investigadors.

tracking