Diari Més

Agroalimentació

La Generalitat destina un milió d'euros a incentivar l'ús de most concentrat en lloc de sucre per elaborar cava

Preveu invertir, a més, 2,5 milions fins al 2023 en la promoció del vi i el cava català a la Xina i els EUA

Primer pla de raïm en una vinya de la DO Terra Alta. Imatge publicada el 10 d'octubre del 2019

vinya, raïm, verema, producció, DO Terra Alta, viACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha anunciat aquest dimarts, en el marc de la Cimera del Cava, a Vilafranca del Penedès, que destinarà un milió d'euros a incentivar l'ús de most concentrat rectificat en lloc de sucre en l'elaboració d'escumosos. Es tracta d'una de les mesures que ha explicat la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, per millorar la sostenibilitat del sector. Al costat de la directora de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Alba Balcells, la consellera ha subratllat que les actuacions estan principalment vinculades a avançar en l'economia circular per equilibrar l'oferta i la demanda de raïm i a la promoció dels productes catalans a l'exterior.

Segons afirma el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, actualment es fa servir una mitjana de quaranta grams de sucre per litre de cava en diferents fases de producció, com ara la segona fermentació o en el licor d'expedició.

Si en lloc de sucre s'utilitza most concentrat rectificat elaborat amb raïm de la mateixa DO, es contribueix a equilibrar l'oferta i la demanda de raïm i, al mateix temps, s'avança en l'economia circular i es redueix la petjada de carboni, afirma la mateixa font. A més, afegeix, també «se singularitza i diferencia encara més el producte», ja que els productors italians i francesos utilitzen sucre per a l'elaboració dels seus escumosos.

D'altra banda, també s'ha explicat que l'Incavi treballa amb el clúster vitivinícola català Innovi en un projecte per produir most concentrat rectificat als propis cellers i analitzar diferents tècniques de conservació del most. S'avançaria, així, en l'esmentada economia circular i s'impulsaria una indústria auxiliar del sector del cava que permetria dinamitzar les economies locals.

Pel que fa a projecció exterior, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està desplegant a través de Prodeca un programa de promoció i comercialització dels vins de les DO catalanes i del cava als mercats xinès i estatunidenc. L'acció, finançada amb 2,5 milions d'euros provinents del programa 'European Quality Wines: Taste The Difference', es desenvoluparà des d'ara i fins al desembre de 2023.

tracking