Diari Més

Cultura

Miró i Gaudí, protagonistes de l'exposició «més important» de Vila Casas

La comissària diu que «tots dos van tenir com a referència els mateixos paisatges i la mateixa llum»

Una persona observant l'exposició compartida per Miró i Gaudí.

Miró i Gaudí, protagonistes de l'exposició «més important» de Vila CasasEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos artistes com Joan Miró i Antoni Gaudí van compartir afinitats creatives que el primer sempre va reconèixer en forma d'admiració pel segon i que s'evidencien en una mostra que s'inaugura aquest diumenge a Palafrugell (Girona) i que és «la més important» organitzada mai per la Fundació Vila Casas.

Així ho ha reconegut aquest dijous el director d'art d'aquesta institució, Àlex Susanna, durant la presentació de l'exposició 'Miró, Gaudí, Gomis. El sentit màgic de l'art', que acollirà el Museu de Ca Mario fins al pròxim 28 de novembre i que compara obra de tots dos genis al costat d'una selecció de fotografia de Gomis sobre el treball de l'arquitecte de Reus.

Joaquim Gomis va ser el primer president de la Fundació Joan Miró i el fons d'aquesta institució ha servit per a crear una mostra que coorganitza amb Vila Casas sota el comissariat de Teresa Montaner i Ester Ramos.

A més, la 'Sèrie Gaudí', el conjunt de gravats que Miró va elaborar en 1979, contribueix també a posar de manifest aquest punt de trobada entre els dos artistes.

Elsfotolibros, coneguts comfotocops, que Joaquim Gomis va publicar en els 50 amb l'impuls del promotor artístic Joan Prats, conegut també per la seva relació amb l'editorialPolígrafa, que al seu torn va treballar amb obra de Joan Miró, donen una altra volta de rosca a aquest exercici de cerca de paral·lelismes.

Prats va ser peça clau en la gestació de la Fundació Miró i elsfotocopsde Gomis revelen els profunds punts en comú del pintor i l'arquitecte amb la relació amb la naturalesa, l'esperit de risc o la coincidència entre procediments i materials com algunes de les claus.

L'exposició, segons ha explicat Teresa Montaner durant la seva presentació aquest dijous, vol destacar l'impacte que Antoni Gaudí va exercir sobre les altres dues figures de la mostra i com va derivar en obres que van revitalitzar el seu llegat.

En aquest punt, el treball escultòric de Miró es converteix en evidència d'aquesta admiració declarada i les fotografies que Gomis va realitzar del treball de Gaudí suposen una confirmació.

El director de la Fundació Miró, l'alemanyMarkoDaniel, ha estat també en la presentació d'una mostra amb més de vuitanta obres i que investiga sobre la relació artística entre dos «referents universals», segons ha explicat.

La comissària Teresa Montaner ha subratllat que algun material és inèdit, com uns dibuixos de Miró dels anys 50 que mai s'havien exposat «i que estan relacionats amb les escultures a partir d'objectes».

Montaner veu la naturalesa com a punt destacat en comú entre els dos grans protagonistes de l'exposició i ha recordat que, mentre un va néixer a Reus (Tarragona), l'altre va gestar el seu univers artístic en la pròxima Mont-roig del Camp, «amb el que tots dos van tenir com a referència els mateixos paisatges i la mateixa llum».

El trencadís, el mosaic de trossos de ceràmica tan característic de Gaudí, apareix reiteradament en l'obra de Joan Miró, de qui la comissària ha assenyalat que va tenir en elParkGüell «una font d'inspiració enorme».

En la seva opinió, 'Miró, Gaudí, Gomis. El sentit màgic de l'art' el que fa fonamentalment és «unir a Joan Miró amb el passat i projectar-lo al futur».

Àlex Susanna, al final de la presentació, ha manifestat obertament que l'objectiu de la mostra és que Ca Mario, el museu dedicat a l'escultura de la Fundació Vila Casas, es converteixi en «un espai artístic de referència».

«Aquesta ha de ser la gran exposició d'aquest estiu perquè la visquin com una gran festa tots els visitants nacionals i internacionals de la Costa Brava», ha afegit.

MarkoDaniel tampoc s'ha quedat enrere i ha expressat la seva satisfacció per haver fet possible que «un tros de la Fundació Miró» arribi al litoral de Girona i romangui allí fins al 28 de novembre.

tracking