Diari Més

El Clínic i la Fundació Puigvert investiguen si la covid afecta la fertilitat masculina

La investigació també determinarà l'afectació en la producció de testosterona

Una sanitària realitza una prova d'antígens en un CAP.

Catalunya fa «poques» seqüenciacions de la soca britànica del coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Metges i investigadors de l'Hospital Clínic-Idibaps i de la Fundació Puigvert han iniciat una investigació per a saber si la covid-19 pot comprometre la fertilitat masculina, en un projecte que ha estat seleccionat per la Fundació La Marató de TV3.

Encara que se sap que el virus de la covid-19 no es transmet a través del semen, es desconeix el seu efecte sobre l'espermatogènesi, per la qual cosa la recerca se centrarà en estudiar el teixit testicular d'homes que han patit la covid-19 i presenten problemes de reproducció.

El projecte d'investigació 'Funció reproductiva masculina en pacients covid-19', està liderat i coordinat per Rafael Oliva, de l'IDIBAPS-Hospital Clínic, i en ell participa l'adjunt del Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert, Daniel Moreno.

L'estudi pretén comprovar si la infecció per covid-19 provoca una deterioració de la producció espermàtica i, en última instància, si pot posar en risc i comprometre la fertilitat masculina.

Segons Moreno, en el context actual, amb un 15% d'homes en edat fèrtil amb problemes de reproducció, «la investigació adquireix molta rellevància ja que la infecció per covid-19 ha afectat i afecta a homes joves en edat fèrtil i és fonamental conèixer quin és l'efecte del virus sobre el teixit testicular i si aquest possible efecte és temporal o crònic».

D'altra banda, els testicles no sols produeixen espermatozoides sinó el 95% de la testosterona i alguns estudis han apuntat que una de les possibles seqüeles de la covid-19 és una alteració en la producció de testosterona, encara que, segons Moreno «encara no sabem si aquest hipogonadisme és transitori o permanent».

«Amb aquest estudi també determinarem si la infecció provoca un descens dels nivells de testosterona», ha assenyalat Moreno.

El treball de recerca durarà dos anys i la funció del Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert serà proporcionar mostres testiculars de pacients seleccionats.

La infecció per covid-19 pot afectar diferents òrgans, com a pulmó i cor, i també el sistema genitourinari, i aquesta investigació, que compta amb un pressupost de 400.000 euros, permetrà, segons Moreno, conèixer els efectes de la covid-19 en el testicle, no sols des del punt de vista de la producció espermàtica, «sinó també sobre el seu efecte en la producció de testosterona».

En la recerca també participaran Melchor Carbonell (VHIR), Ignasi Roig (UAB) i Beatriz Candás Estébanez, de l'Hospital de Barcelona-SCIAS Barcelona.

tracking