Diari Més

Pugen a 64 els positius entre estudiants catalans que van fer viatges de final de curs a Mallorca

No s'han detectat nous casos en els brots d'alumnes que es van desplaçar a Menorca, Tenerife i dins de Catalunya

L'estudi ha comptat amb la participació de 127 pacients de la primera onada de la pandèmia.

covid-19, covid, coronavirus, pandèmia, PCR, sanitaris, testEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El número de casos positius de covid-19 d'estudiants catalans que han fet viatges de final de curs a Mallorca han pujat a 64, segons ha informat el Departament de Salut. Són 20 més que dissabte, i tots aquests nous casos són contactes estrets que han donat positiu en les proves dins de l'estudi general del brot. Del total de 64 positius, 44 corresponen a joves de la Catalunya Central, 14 a Barcelona ciutat, 5 a la regió de Girona i un a les Terres de l'Ebre. Hi ha un total de 575 contactes estrets, 322 de la Catalunya Central, 204 de Barcelona ciutat i 49 disseminats per Catalunya. Mentrestant, no s'han detectat nous casos en els brots generats per viatges d'estudiants a Menorca, Tenerife i dins de Catalunya.

Els viatges de final de curs a Mallorca que han provocat aquests brots es van fer entre l'11 i el 20 de juny.

El brot generat per viatges de final de curs a Menorca continua afectant un total de 57 estudiants que han donat positiu i 262 contactes estrets. Els viatges a aquesta illa també es van fer de l'11 al 20 de juny, i tots els contactes estan a la zona de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

També es mantenen els 27 casos corresponents a un grup d'estudiants de Deltebre (Baix Ebre) que van fer un viatge de final de curs a Tenerife. Hi ha 165 contactes estrets. I també continuen sent 17 els joves d'un grup d'estudiants de les comarques centrals que han provocat un brot després de fer un viatge dins de Catalunya. Aquest últim grup va iniciar símptomes el 19 de juny i el total de contactes estrets és de 189.

Segons ha informat Salut, durant el cap de setmana els gestors de contactes de vigilància epidemiològica han fet 2.362 primeres trucades a nous contactes detectats, 1.400 més que el dissabte anterior. En aquestes converses, es recomana l'aïllament, s'hi programa la prova de detecció de la covid-19 i, en cas que calgui, es gestiona la baixa laboral. En total, s'han fet 4.358 trucades, comptant les primeres i les de seguiment.

També s'han programat 1.059 proves, 500 més que dissabte passat. En aquestes trucades, el nombre de baixes laborals no s'ha incrementat, fet que es relaciona amb l'edat de les persones positives de covid-19. Els serveis de vigilància no tenen trucades pendents a contactes.

En tots els casos detectats, els equips d'atenció primària s'encarreguen de cribrar els contactes estrets. En determinades zones, s'estan muntant cribratges específics i en d'altres es duran a terme en els equips de primària. Els brots detectats inclouen casos poc simptomàtics o sense símptomes.

Salut ha demanat a les persones que hagin fet un viatge d'aquestes característiques que siguin curoses en el seguiment de les mesures de protecció contra la covid-19, estiguin atents a possibles símptomes relacionats amb la malaltia i col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació dels brots. De fet, Salut remarca que aquests són brots «complexos», amb un gran nombre de contactes a investigar.

El Departament demana a les persones que han tingut un contacte estret amb un positiu que estigui alerta i compleixi estrictament la quarantena i les mesures de protecció per tallar la cadena de transmissió en cas d'haver-se contagiat, i recorda que una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció.

Salut ha fet una crida a tota la població, i en especial als col·lectius no vacunats, a actuar «de forma responsable i a respecte les mesures».

tracking