Diari Més

Indults

Els presos de Lledoners refermen el seu compromís amb l'independentisme: «Tenim les conviccions més fortes que mai»

Junqueras assegura que treballaran per l'amnistia i Sànchez que no accepten «cap silenci a canvi de cap indult»

Pla general dels set líders independentistes a l'escenari, a les portes de Lledoners.

Els presos de Lledoners refermen el seu compromís amb l'independentisme: «Tenim les conviccions més fortes que mai»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els set líders independentistes indultats per l'1-O han refermat el seu compromís amb l'independentisme minuts després de la posada en llibertat de Lledoners. Des d'un escenari a tocar del centre penitenciari i amb la presència de desenes de ciutadans i representants polítics, els ja excarcerats s'han compromès a seguir treballant per l'amnistia i han recordat les persones represaliades i els polítics catalans a l'estranger. «No ens tirarem enrere, no acceptarem cap silenci a canvi de cap indult» ha afirmat el president de JxCat, Jordi Sánchez. Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha compromès a treballar des de la política per assolir l'amnistia i per als 3.000 represaliats que tenen processos oberts amb la justícia.
Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Jordi Cuixart ja estan en plena llibertat. I ho han fet quan passaven pocs minuts de les dotze del migdia. A la sortida, hi havia desenes de persones que, malgrat la pluja, els han volgut acompanyar i mostrar el seu suport amb pancartes i crits de 'Llibertat' i 'Independència'. Després de rebre l'escalf dels assistents, entre els quals hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, membres del govern i representants de diferents forces polítiques, han caminat fins a una zona on hi havia instal·lat un escenari i enmig d'un gran desplegament mediàtic.

Durant els parlaments, tots han verbalitzat que surten amb les «conviccions més fortes que mai» i que la presó no ha canviat la voluntat de seguir treballant per la independència. El primer en parlar ha estat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha advertit que «avui no és un dia de renúncies» sinó de «reafirmació» per seguir lluitant perquè «la repressió no els ha vençut ni els vencerà». També ha dit que «cap indult farà callar el poble de Catalunya» mentre el públic ha respost amb crits d''Ho tornarem a fer". També ha dit que, si han pogut sortir, és perquè l'Estat «no els ha pogut aguantar més dies» empresonats per la «pressió d'Europa i dels catalans» que han sortit als carrers. «Ens ho volien fer perdre tot i l'únic que ens han fet perdre ha estat la por», ha afegit.

I pel que fa al futur que vindrà, ha advertit que seguiran «exercint cadascun dels drets pels quals el Suprem els ha condemnat», com ara el dret de manifestació, fins assolir l'amnistia i la independència. També ha enviat un missatge d'agraïment als joves per «haver donat la cara» i sortit als carres.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que surten amb «el compromís de seguir treballant des de la política per fer tot allò que mai no n'hauria d'haver sortit». «El país ens necessita tant com sempre i més que mai», ha afegit. Així, el líder republicà ha assegurat que els líders que avui han abandonat la presó seguiran «treballant per l'amnistia de tots els represalitats d'aquest país», que ha xifrat en més de tres mil. «La presó no ens plega davant de res, al contrari, reforça cadascun dels nostres convenciments», ha declarat.

D'altra banda, Junqueras ha expressat la seva solidaritat amb els «companys i companyes que estan a l'exili», així com amb l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, que també han sortit aquest dimecres dels seus respectius centres penitenciaris. El president d'ERC també ha volgut enviar un missatge a les persones amb qui han coincidit en les diverses presons on han estat encarcerats: «Treballarem per la justícia també dins de les presons, dins dels centres penitenciaris», ha indicat.

Sànchez denuncia que l'Estat «no accepta» el que diuen els tribunals europeus

«No ens tirarem enrere, no acceptarem cap silenci a canvi de cap indult» ha afirmat el president de JxCat, Jordi Sànchez, durant el seu discurs en què ha subratllat que aquest dimecres «surten junts, dignes i dempeus per guanyar la llibertat del país». El líder independentista també ha denunciat que l'estat espanyol «no accepta el que diuen els tribunals europeus» ni reconeix «la immunitat democràtica». I ha augurat que el «Regne d'Espanya serà condemnat pel Tribunal Europeu dels Drets Humans».

«Si algú es pensava que tancant-nos a la presó nosaltres ens debilitaríem, sortim més forts i amb les nostres conviccions no indemnes, sinó més fortes que mai», ha dit Josep Rull, durant el seu torn. L'exconseller de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que continuaran «lluitant per aconseguir» la independència i, en aquesta línia, ha acabat citant 'Assaig de càntic en el temple', de Salvador Espriu. «Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble», ha dit.

Així mateix, Rull ha assegurat que «els qui han de demanar perdó són aquells que van picar a la gent simplement per voler expressar democràticament i pacíficament el seu dret a ser lliure», en referència a l'1-O. Amb tot, ha agraït la presència de la gent que s'ha acostat fins a Lledoners. «Continuem dempeus, sempre dempeus», ha recalcat.

En el seu discurs, Jordi Turull ha criticat que el govern espanyol els ha concedit un indult «condicionat, revisable i parcial» i ha advertit: «El nostre compromís per culminar el que vam començar l'1-O no és condicionat, revisable ni parcial». Turull ha agraït el suport a totes les persones que han estat al seu costat durant els anys que han estat a la presó i als que els han donat «força i coratge» des de «l'exili», com Carles Puigdemont o Marta Rovira. Turull creu que han demostrat a Europa que «hi ha un Guantánamo» de la justícia. «Que sàpiguen que ara s'hi sumaran nou persones més per aconseguir la seva llibertat», ha dit.

Per la seva banda, Raül Romeva ha assegurat que surten de la presó «a treballar per la llibertat, per l'amnistia, per l'autodeterminació i la república»: «Que ningú s'equivoqui», ha expressat. L'exconseller ha dit que els presos van «a totes» i que seguiran treballant per «construir i sumar per la república, perquè no és una opció, és una necessitat». Romeva també ha dit que el camí cap a la independència és «irreversible» i que el culminaran «més d'hora o més tard». «Avui no s'acaba res», ha resumit.

I Joaquim Forn, per últim, ha reivindicat la pancarta 'Freedom for Catalonia' que aquest dimecres lluïen els expresos a la sortida i amb la que s'han fotografiat. L'exconseller d'Interior ha recordat la campanya dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992 tot dient que «ja tenien clar que era un bon moment per reivindicar la llibertat del país i donar-ho a conèixer al món sencer». També ha agraït les mostres de suport dels ciutadans tot enviant-los el missatge que «seguiran lluitant per l'amnistia i la justícia» a Catalunya.

L'acte s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors amb la participació de tots els assistents.

tracking