Diari Més

La Generalitat permet les reunions de més de deu persones

En el cas dels bars i restaurants, el màxim són deu en exteriors i sis en interiors

Els establiments denunciats s'enfronten a multes d'entre 3.001 i 600.000 euros.

La Guàrdia Urbana de Tarragona va multar cinc bars durant aquest cap de setmanaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya ja permet reunions amb més de deu persones, tot i que «no les aconsellem», segons la secretària general de Salut, Meritxell Masó. Aquesta és una de les mesures que va anunciar aquest dimecres la Generalitat de Catalunya. Aquestes reunions es poden realitzar tant en l'àmbit familiar com en qualsevol altre, tant en habitatges com a l'aire lliure, i és una decisió que va lligada a l'obertura de l'oci nocturn, anunciada la setmana passada i confirmada aquest dimecres.

La secretària general de Salut també va detallar, entre d'altres, la decisió del Procicat d'obrir l'oci nocturn, sempre amb totes les mesures de seguretat. Aquesta reobertura es posarà en marxa el dia 21 de juny i anirà acompanyada de diverses accions que serveixen per suavitzar les mesures anti-covid.

«Estem en tendència descendent clarament positiva. Anem cap a la normalització quotidiana, sense oblidar la pandèmia. Catalunya continua per sota de l'1 en RT i de 1.000 ingressats», va justificar Masó, qui va detallar que «el Procicat ha aprovat l'obertura de l'oci nocturn. Aquest sector ha patit com molts altres, però amb més duresa, ja que fa gairebé 15 mesos que està tancat. Ara, el tornem a obrir, però amb una sèrie de mesures per fer-ho de forma segura». «Aquesta resolució té vigència de dues setmanes, però en funció de les dades epidemiològiques, la podem modificar a l'alça o a la baixa», va continuar.

Fins a les 3.30 hores

«Ara és temps de festes majors i es podran obrir espais com envelats» i, entre d'altres, «també es permetran deu persones en una mateixa taula en espais oberts», mentre que en espais tancats serà de sis persones. L'obertura dels locals de l'oci nocturn es permetrà fins a les 3.30 hores amb algunes peculiaritats. Segons la directora, «les discoteques que tinguin capacitat de més de 500 persones hauran d'utilitzar un servei de venda anticipada per tenir als usuaris registrats», mentre que en els locals de menys de 500 persones, «ho poden fer també així de forma voluntària, però no és obligatori».

Dins de les discoteques i els locals, s'hauran de seguir diverses normes, com ara «1,5 metres de distància entre les persones, 50% d'aforament a l'interior, sense límit a l'exterior i les consumicions es faran sempre asseguts (interior amb taules de sis persones i de deu a l'exterior) i també es podrà consumir a la barra amb els 1,5 metres de seguretat». «Un oci nocturn regulat pot oferir més seguretat que altres alternatives no regulades», va recordar Meritxell Masó.

Mercè Salvat, directora general de Protecció Civil, va afegir que també se suavitzen d'altres mesures. Per exemple, «sales de joc, bingo i casinos podran tancar a la una de la matinada, mentre que fins ara era a les deu». Les «assemblees d'entitats esportives amb un màxim de 1.000 persones en interiors o de 3.000 en exteriors» i també «es poden realitzar activitats cíviques grupals amb fins al 70% d'aforament en tots els casos».

La variant índia

Ara bé, incidint en al variant índia de la covid, Masó va reconèixer que «va guanyant terreny». «Encara no ha arribat el punt àlgid» de la incidència de la variant índia del coronavirus a Catalunya. «La setmana 21 de l'any (la del 24 al 30 de maig), la incidència d'aquesta variant era del 12% i la setmana 22 ens situarem al voltant del 20%» (cal recordar que les dades de Salut s'ofereixen a dues setmanes vista, que és quan fan el recompte), va dir Masó.

Això significa que la incidència gairebé es duplicarà, segons les previsions, en tan sols una setmana. Ara bé, Masó va avisar que «tot fa pensar que encara no serà el punt àlgid d'aquesta variant» veient, sobretot, l'evolució que està tenint en altres indrets del món.

Finalment, Masó va dir que «estem a favor de treure la mascareta en exteriors, en llocs més segurs, però depèn del Consejo Interterritorial».

tracking