Diari Més

Els catalans de 40 a 44 anys ja poden demanar cita per vacunar-se

Salut insisteix en la necessitat de posar-se el vaccí independentment de l'edat, ja que encara s'estan produint casos greus

Es va estrenar com a punt de vacunació el 30 d'abril amb 4.000 dosis en dos dies

El Palau d'Esports administra 5.442 vacunes entre dimarts i dimecresGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La situació epidemiològica és bona, tenim menys de 200 persones a les UCI», va assegurar la secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas durant la roda de premsa per analitzar la vacunació a Catalunya. Ara bé, la mateixa Cabezas va advertir que «hi ha gent de totes les edats que ho estan passant molt malament i, per això, és molt important administrar-se-la». Aquest avís arrela en el fet que s'ha obert oficialment una nova franja d'edat pel que fa a vacunació.

Tot i que ja s'havia comentat que seria una realitat en els pròxims dies, la secretària de Salut Pública va confirmar que «ara, obrim la franja de 40 a 44 anys per tal de poder administrar les vacunes el més aviat millor. Ho hem fet en punts de vacunació i en Centres d'Atenció Primària i la gent d'aquesta franja d'edat ja pot demanar la cita per vacunar-se». «Cada vegada que obrim una franja, és el millor moment per apuntar-se», va sentenciar sobre aquest tema. No va aventurar Cabezas quan començarà la vacunació en persones d'entre 30 i 39 anys.

Cabezas es va mostrar satisfeta pel ritme de vacunació al territori català, ja que «fins ara, han arribat 5.571.260 vacunes i aquesta setmana n'estan arribant 468.000 més». «Al llarg d'aquest matí haurem arribat al nombre de cinc milions de dosis posades, el 89% de les que hauran arribat, fet que és un gran esforç pel sistema», va felicitar-se la secretària, qui va puntualitzar que han seguit la «pauta completa un total de 1.905.976 persones».

La setmana passada va ser la que va tenir un ritme de vacunació més elevat, amb un total de 467.900 vacunes administrades.

La segona dosi d'AstraZeneca

Pel que fa a les persones de 60 a 69 anys vacunades amb AstraZeneca que van rebre la primera dosi, Cabezas va assegurar que tindrien la segona en les 10-12 setmanes previstes inicialment. «La idea és que estem programant entre 10 i 12 setmanes, encara que és millor la 12, i totes aquestes persones rebran un SMS per a acudir al mateix lloc on es van posar la primera dosi», va insistir.

En ser preguntada per l'obertura de l'oci nocturn, va puntualitzar que «demà tenim una reunió amb el sector i acabarem de decidir». Per tant, Cabezas no va poder confirmar si Sant Joan serà la data escollida, com s'ha especulat.

La mascareta i els certificats covid

No va posar data sobre quan es podrà prescindir de la mascareta, ja que «depèn d'una normativa a nivell estatal que s'encarrega de regular aquesta situació», encara que va aventurar que «la mascareta, tal com van millorant les dades epidemiològiques, pensem que hi haurà una relaxació en l'entorn exterior i, sobretot, entre persones de la mateixa bombolla».

Per altra banda, la secretària de Salut Pública també va tractar els certificats digitals que s'han posat en marxa en aquests dies. Va explicar que «el certificat té la voluntat d'homogeneitzar l'entrada al país, però els altres estats poden utilitzar diferents vies», tot especificant que «en realitat són tres certificats, un dels quals té a veure amb la vacunació (si s'ha rebut alguna dosi de la vacuna), l'altre amb si s'ha fet una prova per demostrar que no té la malaltia (PCR o test d'antígens) i el tercer indica que la persona s'ha recuperat de la malaltia (que ha tingut covid i que han passat menys de 180 dies, tot confirmat amb una PCR d'un mínim de deu dies d'antiguitat)». «Ja se n'han baixat uns 154.000 (147.000 més 7.000) entre els dos primers, ja que el tercer s'està acabant de definir», va afegir.

tracking