Diari Més

Catalunya permet que la restauració obri de sis del matí a dotze de la nit

Vergés reconeix que valoren prescindir de la mascareta en espais de menor risc i anuncia la vacunació immediata per gent d'entre 40 i 49 anys i a mitjans de juliol pels menors de 40

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la presentació de l'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

consellera de Salut, Alba VergésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha anunciat noves mesures en relació amb la pandèmia que afecten a la societat i que es posaran en marxa aquest pròxim dilluns dia 24 de maig. Concretament, la més esperada per als restauradors és avançar l'horari d'obertura de bars i restaurants a les sis del matí i allargar-lo fins a les dotze de la nit, ininterrompudament. A més, tal com ha afegit la consellera de Salut, Alba Vergés, «també permetrem que a les taules hi pugui haver fins a sis comensals a la vegada», amb una distància entre elles de dos metres.

L'aforament en esdeveniments culturals s'incrementa al 70% i en comerços i universitats, fins al 50%. A més, incidint en la cultura i sumant-hi esdeveniments esportius, s'augmenta l'aforament a 1.000 persones en espais tancats i a 3.000 a l'aire lliure. A banda, les reunions de trobades socials no convivents passen de 6 a 10 persones. Aquesta última mesura ha estat avalada pel del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Pel que fa a la vacunació, Vergés ha posat èmfasi en el fet que «continua a molt bon ritme i això s'està percebent en la ciutadania». «Tenim més de 500 punts de vacunació», ha continuat dient Vergés, tot afegint que «gairebé el 70% de majors de 50 anys han rebut una dosi, així com el 85% de majors de 60 anys, a principis del mes de juny podríem vacunar les persones de 40 a 49 anys i, a partir de mitjans de juliol, els menors de 40». «No defallirem», ha avisat Vergés.

Les mascaretes

Alba Vergés també ha tractat el tema de les mascaretes. Fernando Simón va comentar fa alguns dies que en breu es podrien deixar d'utilitzar, encara que la consellera de Salut ha apostat per ser més prudent. En aquest sentit, ha detallat que «hem d'avançar en aquesta epidèmia, però com a societat no hem de tenir pressa a treure'ns la mascareta».

«Les mascaretes formen part d'una part negativa de la pandèmia, però tenen una part positiva, no tan sols enfront la covid, sinó també contra les grips, o d'altres», ha apuntat, tot deixant ben clar que «farem els debats que toquin, intentarem que pugui sortir el més aviat possible en contextos de menys risc, però no hem decidit res al respecte». El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afegit que seria una bona notícia que, de cara a l'inici del pròxim curs escolar, les mascaretes ja no fossin obligatòries.

Vergés també ha avançat que «hem demanat assumir la gestió de l'obertura de l'oci nocturn», ja que «volem tenir-ne la responsabilitat». En ser preguntada per si canviaria algunes decisions en relació amb la pandèmia amb la perspectiva del temps, la consellera ha reconegut que «hi ha certes coses puntuals, com el tancament d'escoles, que sí potser hauríem fet diferent», tot reconeixent que «no esperàvem que l'impacte de la pandèmia fos tan bèstia».

tracking