Diari Més

Política

ERC insta JxCat a «no allargar l'agonia» de les negociacions i li reclama investir Aragonès

Els republicans diuen que estan oberts a «seguir parlant per a tots els pactes que facin falta» un cop hi hagi Govern

El candidat a la investidura, Pere Aragonès, entrant al Parlament amb la seva dona.

Arrenca el ple d'investidura amb la intervenció de Pere AragonèsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra ha demanat a JxCat que «no allargui l'agonia» de les negociacions per evitar una nova convocatòria electoral. Els republicans han apel·lat a la «honestedat» dels post convergents per garantir els seus vots en la investidura de Pere Aragonès com a nou president del Govern, així com per formar un nou executiu monocolor que desbloquegi la situació. La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha instat JxCat a tirar endavant un suport que, ha recordat, ells mateixos havien plantejat els últims dies. En un acte amb càrrecs locals celebrat aquest dissabte, Vilalta ha insistit que ERC està oberta a «seguir parlant per a tots els pactes que facin falta» un cop es desencalli la investidura i hi hagi un nou executiu.
Els republicans han redoblat la pressió sobre JxCat amb un acte on han reclamat una «investidura immediata». «Quan s'ha tractat de tirar endavant el país i de ser al costat de la gent, ERC sempre hi ha sigut amb els seus vots. Ho vam fer amb Mas, Puigdemont i Torra. Ara demanem el mateix sentit de responsabilitat i de país a Junts per Catalunya per desbloquejar la situació», ha etzibat Vilalta, advertint que el fracàs de les negociacions desembocaria en unes eleccions «que no mereix ningú».

Segons Vilalta, des que dissabte passat ERC va apostar per tirar endavant un nou Govern en solitari per després seguir conversant amb JxCat, hi ha hagut reunions diàries amb les quals no s'ha aconseguit avançar. Ha assegurat que les negociacions són vives «perquè no seria oportú trencar-les» i ha remarcat que «la manera més eficaç» de desbloquejar la situació és votar Aragonès amb un govern únicament republicà.

«És la millor manera per evitar unes eleccions, preservar els resultats i ser el màxim útils», ha assegurat. Sobre aquesta opció, la secretària general adjunta dels republicans ha recordat que el cap de files de JxCat, Jordi Sánchez, inicialment es va avenir a cedir els vots mínims necessaris per investir Aragonès. «Volem que es faci afectiu aquell compromís», ha reclamat.

Vilalta ha lamentat que, d'ençà de les eleccions, han passat 90 dies «en què s'ha explorat una coalició, però no ha estat possible» i ha apuntat que durant les darreres reunions amb JxCat no hi ha hagut cap alternativa a l'oferiment dels republicans de dissabte passat. «Si algú té una altra proposta eficaç i viable, que la plantegi», ha afirmat, insistint que «això fins ara no ha passat».

En aquest sentit, ha exigit «no allargar l'agonia» per evitar arribar a la data límit del 26 de maig, quan es convocarien automàticament uns nous comicis si no hi ha president investit. «Mentre esperem, el país es desfà i la gent segueix patint», ha afegit la portaveu d'ERC, que ha demanat passar «d'un govern en funcions, a un govern amb funcions». «La gent necessita solucions i no pas més temps de provisionalitat, incertesa i interinitat», ha asseverat.

Preguntada per si, arribats a l'esgotament del calendari, es plantegés la possibilitat de rebre el suport del PSC per investir Aragonès, Vilalta ho ha refusat de totes totes. Ha assegurat que els republicans «no tenen cap punt d'acord» amb el model dels socialistes. A parer d'ERC, només «el reconeixement de l'autodeterminació i de l'amnistia» podria fer-los «sumar complicitats» amb Illa.

«Actituds inadmissibles de bloqueig»

Al seu torn, el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha carregat contra JxCat acusant-los d'afrontar les negociacions a la Generalitat amb «actituds inadmissibles de bloqueig i paralització». «Se'ns ha acabat la paciència. Ja n'hi ha prou!», ha exclamat, fent una crida a fer prevaldre «els interessos de país».

En plena coincidència del desè aniversari del 15-M, Maragall ha assegurat que aquella revolta ciutadana «ha anat quedant sense projecte», mentre ha defensat que el 2012 va iniciar-se un moviment independentista «que a dia d'avui és ben viu». El cap de files republicà al consistori ha assegurat que el grup municipal «és a punt de donar un important pas endavant» en la política de la ciutat, que ha situat en consonància al lideratge que ERC vol tenir a la Generalitat. Maragall no ha concretat, però, quin serà aquest gest polític.

L'acte d'ERC d'aquest dissabte ha reunit els principals alcaldes i càrrecs locals d'ERC a Montjuïc. Durant l'acte, el partit ha traslladat un missatge de condol a l'executiva dels republicans a Vilafranca del Penedès per la recent mort de la seva cap de llista, Mònica Hill.

tracking