Diari Més

Salut

La immunoteràpia millora la supervivència en dones amb càncer de coll uterí metastàtic

Els resultats obren la porta a l'aprovació del fàrmac, una nova via terapèutica per a pacients joves sense alternatives

Es el primer cop que un tractament que no inclou quimioteràpia es mostra eficaç en aquest tipus de pacients

Demostren l'eficàcia de la immunoteràpia en solitari en un subtipus de càncer colorectal metastàticGetty images

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tractament amb immunoteràpia ha demostrat per primera vegada una millora en la supervivència global en dones amb càncer de coll uterí recurrent o metastàtic. Cemiplimab -comercialitzat com a Libtayo®- és un anticòs monoclonal que s'ha provat en assaig clínic en fase III, en què han participat pacients de 14 països, entre els quals l'estat espanyol. «Els resultats obren la porta a l'aprovació del fàrmac per a una població de pacients joves, amb una mitjana d'edat de 50 anys, que fins ara no tenien cap alternativa terapèutica efectiva després de la quimioteràpia de primera línia», diu la doctora Ana Oaknin, cap del Programa de Càncer Ginecològic del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i investigadora principal de l'assaig a Europa.

El càncer de coll uterí és la quarta causa principal de mort per càncer en dones a tot el món i es diagnostica amb més freqüència en dones d'entre 35 i 44 anys. Gairebé tots els càncers de coll uterí són causats per la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH).

Aproximadament el 80% es classifica com a carcinoma de cèl·lules escamoses, que sorgeixen de les cèl·lules que recobreixen la part inferior del coll uterí, i la resta en gran part adenocarcinomes, que sorgeixen de les cèl·lules glandulars a la part superior del coll uterí. El càncer de coll uterí sovint és curable quan es detecta en estadis primerencs i es tracta amb eficàcia, però les opcions de tractament són més limitades en etapes avançades.

«Són resultats molt rellevants que obren una porta d'esperança per a aquest grup tan especial de pacients, ja que fins ara cap tractament de segona línia n'havia millorat la supervivència global a llarg termini», afegeix la doctora Oaknin, investigadora principal a l'assaig per part d'ENGOT (European Network Gynaecological Oncological Trials Group) i autora sènior de la publicació que s'acaba de presentar en una sessió plenària virtual a la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO).

Aquest assaig de fase III ha investigat el tractament amb cemiplimab (Libtayo®) en monoteràpia davant de la quimioteràpia basada en platí d'ús comú. Els resultats demostren un increment de la supervivència amb el tractament amb cemiplimab (12 mesos) en comparació amb la quimioteràpia (8 mesos). A més, el risc de mort s'ha reduït un 31% amb la immunoteràpia i en la població de pacients amb càncer de coll uterí recurrent o metastàtic amb adenocarcinoma és on s'ha registrat més disminució del risc de mort (un 44% menys).

Cemiplimab és un anticòs monoclonal dirigit al receptor del punt de control immunològic PD-1 en els limfòcits T. S'ha demostrat que, quan s'uneix a PD-1, impedeix que les cèl·lules canceroses utilitzin aquesta via per suprimir l'activació d'aquestes cèl·lules T. Aquesta immunoteràpia s'ha provat amb resultats positius en l'assaig clínic GOG-3016/ENGOT-CX9/EMPOWER-Cervical 1, l'estudi aleatoritzat de fase III més gran que s'ha realitzat en pacients amb càncer de coll uterí recurrent o metastàtic amb carcinoma de cèl·lules escamoses o adenocarcinoma.

tracking