Diari Més

Judicial

Ildefonso Falcones declara al jutjat per un frau d.1,4 milions a Hisenda

S'acusa l'autor de 'La catedral del mar' d'evitar pagar impostos amb un entramat de societats ubicades fora d'Espanya

Falcones i la seva dona, acusats, durant la primera jornada del judici.

Ildefonso Falcones declara al jutjat per un frau d.1,4 milions a HisendaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'escriptor Ildefons Falcones s'asseu des d'aquest dimecres a la banqueta, acusat de defraudar a Hisenda 1,4 milions d'euros dels beneficis dels seus llibres supervendes entre els anys 2009 i 2011, cedint suposadament els drets d'autor a un entramat de societats radicades fora d'Espanya.

Al Jutjat penal número 25 de Barcelona s'ha iniciat aquest dimecres el judici contra l'escriptor supervendes i la seva esposa, per als qui la Fiscalia demana nou anys de presó i 2,9 milions d'euros en multes per tres delictes contra Hisenda, per evadir impostos dels beneficis obtinguts per les seves principals obres, entre elles 'La Catedral del Mar'.

Per a això, segons ha explicat en la primera sessió del judici un dels inspectors d'Hisenda que el van investigar, el matrimoni va transmetre els drets d'autor dels llibres supervendes a una sèrie societats superposades, algunes d'elles amb seu en paradisos fiscals, a través de contractes «opacs».

A més de l'escriptor, la Fiscalia dirigia inicialment la seva acusació contra el seu germà Rafael, recentment mort, ja que ho considera peça «imprescindible» en l'entramat societari investigat i, com han apuntat alguns testimonis, era a més qui s'encarregava de les gestions econòmiques de l'autor.

Segons mantenen la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, acusació particular en la causa, entre els anys 2009 i 2011 els ingressos econòmics de Falcones -que és advocat de professió- i la seva esposa van estar constituïts en la seva major part pels rendiments derivats de l'explotació dels drets d'autor de 'La Catedral del Mar', 'La Mano de Fàtima' i 'La Reina Descalza'.

Per a evitar el pagament de les seves obligacions tributàries, afegeixen les acusacions, el matrimoni va transmetre els drets d'autor a societats radicades a l'estranger -Irlanda, Xipre o les Illes Caiman- de les quals formalment semblaven desvinculats, encara que «de facto» estaven controlades per ells.

Un altre dels presumptes fraus que la Fiscalia atribueix al matrimoni és que utilitzessin una empresa interposada per a comprar el seu habitatge habitual a Barcelona, valorada en 1,9 milions d'euros, que posteriorment va ser arrendada per la societat Bufet Falcones i cedida com a gaudi a l'esposa de l'escriptor.

Més causes

No és aquesta l'única causa per delictes contra la Hisenda pública de l'autor de 'La Catedral del Mar': des de l'any passat un altre jutjat de Barcelona l'investiga per un presumpte frau fiscal similar relatiu als exercicis de 2013 i 2014.

En la primera sessió del judici, que prossegueix avui amb les proves pericials, ha declarat qui fora l'agent literària de Falcones i, com a tal, va participar en la signatura del contracte amb l'editorial Random House per a publicar 'La Catedral del Mar'.

Segons la testimoni, va ser el germà de l'escriptor qui va comunicar que els contractes amb l'editorial havien de signar-se amb una sèrie de societats mercantils i no amb el mateix autor, una mecànica «inusual» en opinió de l'agent literària: «ho havíem parlat amb Rafa, li vaig dir compte amb això», ha afegit.

Després de destacar que 'La Catedral del Mar' va tenir un èxit «sorprenent» i que «ningú podia pronosticar» que es convertiria en un supervendes mundial, la testimoni ha assenyalat que va ser el germà de l'escriptor el que li donava les instruccions sobre assumptes econòmics relacionats amb l'obra.

En la mateixa línia s'han manifestat la responsable de drets d'autor de Random House -«amb Ildefons parlàvem de qüestions editorials però el tema econòmic el portava Rafael»- i la directora d'administració de la companyia.

Encara que Falcones i la seva esposa no declararan fins al final del judici, que previsiblement finalitzarà divendres que ve, el seu advocat, Emilio Zegrí, ha recordat que el mateix Rafael «va assumir els seus actes» davant el jutge instructor i ha demanat que es visioni el seu interrogatori, en el que s'endevina serà la línia de defensa que esgrimeixin els processaments.

Aquest dijous compareixeran en el judici els perits que van analitzar els exercicis tributaris sota sospita, però dimecres ja ho ha fet un dels dos actuaris que van investigar al matrimoni, qui s'ha ratificat en les conclusions del seu informe i ha mantingut que les societats que van comprar els drets de les obres de Falcones no tenien activitat ni oferien cap contraprestació, a més d'estar «regides per testaferros».

L'inspector ha precisat a més que el matrimoni es va acollir a l'amnistia fiscal de 2012 per a aflorar 195.000 euros cadascun per rendes no declarades l'any 2009 procedents dels beneficis obtinguts amb els drets d'autor.

Altres testimonis de la primera jornada del judici han estat els responsables de les reformes que es van dur a terme en l'habitatge de l'escriptor, els qui han explicat que les seves factures les pagava «una empresa de Madrid» encara que les instruccions sobre les obres les hi donaven l'escriptor i la seva dona.

Ho ha precisat amb detall l'operari que va instal·lar el parquet a la casa dels Falcones, qui s'ha queixat que va haver de fer un descompte a la parella ja que estava disconforme per un desperfecte en un dels esglaons de l'escala: «vaig acceptar, perquè si no, no cobrava», ha assenyalat amb un cert ressentiment.

tracking