Diari Més

Política

Hasel considera «falsa» la promesa de reformar el Codi Penal per evitar condemnes de presó per delictes d'expressió

Considera que «només pretenia aturar les protestes» i lamenta que «l'Estat hagi aconseguit l'autocensura de molts artistes»

El raper Pablo Hasel parlant a través d'un telèfon en una de les cabines de visita de la presó de Ponent

Albert Botran fa pública la primera imatge de Pablo Hasel a la presó de PonentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pablo Hasel considera que la promesa del govern espanyol de reformar el Codi Penal per evitar condemnes de presó per delictes d'expressió és «falsa» i «només pretenia aturar les protestes». Així ho assegura en una entrevista que l'ACN li ha fet arribar al Centre Penitenciari de Ponent. Valora el seu cas quan fa prop de tres mesos que està a la presó i a dues setmanes de la manifestació que s'està organitzant a Lleida, després d'una aturada de les mobilitzacions. Sobre les primeres protestes pel seu empresonament, Hasel només rebutja que una «minoria» ataqués petits comerços i insisteix que la violència la va exercir la policia contra els manifestants. El raper també lamenta que l'Estat hagi aconseguit que molts artistes «s'autocensurin».
Pablo Hasel ha respost per escrit un qüestionari que l'ACN li ha fet arribar quan ja porta gairebé tres mesos a la presó. De moment al cantant no se'l pot entrevistar de forma presencial al centre penitenciari perquè segons la seva defensa el Departament de Justícia no ho permet i l'única manera de poder intercanviar impressions amb ell és a través d'una visita formal o per carta. Hasel diu que després d'aquestes setmanes empresonat està «fort» i decidit a continuar lluitant ja que s'ha refermat encara més.

Poc després del seu empresonament el govern espanyol va manifestar que volia canviar la llei perquè delictes com el seu no poguessin ser castigats amb presó sinó amb multes. Això no obstant, Hasel està convençut que l'executiu no vol canviar res, perquè sinó «ja ho hauria fet». Creu que va ser una altra «promesa falsa» per aturar les protestes que es van desencadenar aquells dies i assegura que poden alliberar-lo però no ho fan, i «això ho diu tot». Així mateix, també apunta que casos com el seu tampoc mereixen multes i valora que fins que els «carrers no van cremar no es van ni pronunciar amb aquesta venuda de fum».

Hasel diu que la condemna per donar suport a la lluita armada i solidaritzar-se amb presos polítics que l'han practicada, o no, és menor a la d'injúries a la corona i als cossos de seguretat de l'Estat. Lamenta que això s'oculti a molts mitjans de comunicació i ho atribueix a què l'objectiu és que no volen que es coneguin els motius del seu empresonament per frases com que «la monarquia corrupta dóna lliçons des del seu palau imposant la misèria».

La violència a les protestes

Pablo Hasel s'ha pronunciat per primera vegada en contra d'una part de la violència que s'ha vist durant les mobilitzacions arran del seu empresonament. En concret, diu que rebutja només la que una petita minoria va protagonitzar atacant petits comerços. En aquest sentit, el raper insisteix però, que el que rebutja amb més contundència és la «violència del meu empresonament» i considera que es va fer així per atemorir a la resta i impedir la «llibertat d'expressió contra el règim». Hasel també afegeix que rebutja la violència de la «presència intimidatòria de la policia per vulnerar el dret a manifestació».

Per tot plegat, Hasel es mostra preocupat que la policia pugui «assassinar» manifestants legítims i lamenta que a d'altres només s'escandalitzin pels vidres trencats de «multinacionals criminals» o els contenidors cremats.

D'aquí a una setmana està prevista a Lleida una nova mobilització amb motiu dels 3 mesos de l'empresonament de Hasel. Es preveu que sigui la primera de caràcter més important i unitari després de setmanes sense cap protesta contundent. Entitats com l'ANC i Òmnium Cultural han anunciat que hi donen suport i que hi seran presents.

«Quedar-me ha servit i servirà de molt»

Pablo Hasel assenyala que l'Estat ha aconseguit que la repressió es normalitzi i alerta que sense més organització no es pot mantenir una lluita continuada en el temps de forma «intensa». Ho comenta en relació a la davallada de protestes arran del seu empresonament però matisa que el fet que hi hagi menys mobilitzacions no vol dir «oblit» i remarca la feina de les persones «organitzades» que fan una tasca diària en defensa dels «nostres drets i llibertats». Ho qualifica d'un treball de «formiga» imprescindible però menys mediàtic.

El raper assegura que haver-se quedat aquí ha servit i servirà per molt i es mostra orgullós d'aquesta decisió tot i que ara la pagui cara a la presó. En aquest sentit, apunta que el camí revolucionari «no és de roses» i recorda que ja va dir que el fet de no exiliar-se provocaria més lluita i «desemmascararia» l'Estat.

Hasel també avisa que «si no se'ls atura aniran a més» i considera que ho estan fent en diferents àmbits, de forma constant. En relació als artistes, el raper creu que l'Estat ha aconseguit el que volia perquè n'hi ha molt pocs que es «mullin» i per això lamenta que s'ha aconseguit imposar molta «autocensura».

Malgrat tot, Hasel reitera que mai demanarà l'indult perquè si ho fa suposaria penediment i està orgullós del que ha fet. En cas que algú altre ho demani per ell és diferent, però insisteix que si l'acaben alliberant serà per la lluita i mai per penediment.

Les altres condemnes

Hasel també té condemnes per haver amenaçat el testimoni d'un judici i un periodista de TV3 durant una tancada al Rectorat de la UdL al 2016. En relació a la primera, el raper insisteix que es tracta d'un muntatge policial més en «venjança» per denunciar una «brutal pallissa» a un company per part de la Guàrdia Urbana mentre enganxaven cartells a favor del referèndum de l'1-O.

Respecte a la condemna per agressió al periodista de TV3, de la qual aquesta setmana s'ha fet pública la ratificació per part de l'Audiència de Lleida, Hasel comenta que molts mitjans estan dient que està pres per agressions i assegura que això és fals perquè les úniques condemnes fermes que tenia fins ara eren per delictes d'expressió. El raper lamenta que no s'explica qui va començar les agressions i reitera que van ser els periodistes que van trencar un «pacte de respecte». Hasel diu que ell no és violent, sinó tot el contrari; es considera un «defensor de la legítima i necessària autodefensa». Afegeix que odia la violència i que lluita per la «veritable pau».

La vida a la presó: «no hem deixen gravar però segueixo escrivint cançons»

Pablo Hasel ha aconseguit el trasllat a una cel·la individual tal com havia reclamat poc després d'ingressar al centre penitenciari. Lamenta però que ha el preu que ha de pagar és que el tinguin en un mòdul petit, amb pocs presos i un «pati minúscul» amb menys hores de poliesportiu que a la resta de mòduls. En aquest sentit, comenta que porta temps demanant un canvi per poder fer més esport i tenir més contacte amb altres presos però de moment no li fan cas.

Hasel continua amb la protesta de negar-se a fer feines de la presó. Recorda que no acceptarà ser «explotat» i que tampoc accedirà al programa de tractament per aconseguir el tercer grau ja que està basat en el penediment. Per aquest motiu, creu que no tindrà permisos i si la pressió de la solidaritat no ho evita, apunta que complirà la condemna de forma íntegra.

El cantant explica que la vida a la presó és com se l'esperava i que no s'ha sorprès pel que hi ha trobat ja que coneix a molts ex presos polítics que li havien explicat. Això no obstant, la qualifica com un «lloc molt tenebrós», lluny del que tinten molts mitjans, però diu que com que estava molt mentalitzat i tenia els hàbits de llegir i escriure no li ha costat gaire adaptar-se, tot i que costa passar tantes hores en una cel·la.

Finalment, Hasel critica que malgrat que a molts presos els deixen gravar, a ell no. Això no obstant, diu que segueix escrivint cançons, articles i pomes. De fet, assegura que està acabant un llibre de poemes que aviat es farà públic.

tracking