Diari Més

BIOCOM-SC confirma una baixada setmanal del 10% en el ritme de contagis de covid-19

El Grup de Recerca de la UPC asseguren la positivitat en les proves d'antígens va en la mateixa línia  

Gràfic de la tendència a la baixa d'epidèmia a Catalunya.

BIOCOM-SC confirma una baixada setmanal del 10% en el ritme de contagis de covid-19BIOCOM-SC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos del Departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya (BIOCOM-SC)ha confirmat que el patró del ritme de contagis de la covid-19 a Catalunya apunta a una reducció del 10% setmanal.

Segons ha explicat elBIOCOM-SCal seu compte de Twitter, en concret, les dades consolidades d'aquesta setmana, corresponents a contagis de l'anterior, són uns 9.500, quan fa set dies aquesta xifra estava en uns 10.500 contagis, encara que la disminució podria estar influïda també pel festiu de l'1 de maig.

Aquestes dades van en la mateixa direcció que les proves d'antígensTARfetes a Catalunya, que ja mostren una baixada acusada en el percentatge de positivitat, encara que la dada de positivitat global (d'antígens iPCR)encara no té una reducció tan pronunciada.

Aquesta setmana la ràtio de positivitat de totes les proves de covid-19 fetes a Catalunya és del 6%, quan la setmana passada era del 6,3%, una disminució del 5%.

Sobre aquestes conclusions, elBIOCOM-SCha avançat que en els pròxims dies caldrà analitzar detalladament les possibles explicacions de la baixada de contagis, perquè la vacunació per edats pot afectar molt a la distribució de simptomàtics i asimptomàtics, i amb això a la interpretació de les dades.

BIOCOM-SCha recordat també un informe impulsat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya, que conclou que la incidència entre les persones de més de 80 anys es troba ja a la meitat del nivell de tota la comunitat, i que la mateixa xifra baixa fortament entre els 60 i els 80 anys d'edat.

«Aquestes dades fan que cada vegada sigui més difícil que hi hagi un patró de càrrega setmanal de les UCI a nivell català, encara que en determinades zones i hospitals encara pot haver-hi pujades, perquè petits canvis poden suposar grans fluctuacions en les unitats de vigilància intensiva», ha destacat elBIOCOM-SC.

Els investigadors han recalcat la importància de la vacunació en la reducció de casos: «Les vacunes ens ajuden no sols a protegir les persones d'entrar a l'UCI o morir, sinó també a disminuir les incidències en els col·lectius vacunats, empenyent a reduir la incidència global».

«Vacunem-nos -ha animat elBIOCOM-SC-, cuidem-nos, perquè no sols ens ajudem a nosaltres mateixos, sinó a tots els ciutadans».

El grup de recercaBIOCOM-SCprepara informes periòdics sobre dades de la pandèmia, i fa un seguiment matemàtic sobre ella.

tracking