Diari Més

Política

Sobiranistes i Comuns es posen d'acord per deixar Vox sense senador autonòmic

La formació de la ultradreta ha anunciat que durà la decisió final al TC i no descarta accions penals

Imatge de l'hemicicle del Parlament buit.

hemicicle, Parlament Catalunya,ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC, JxCat, la CUP i els Comuns han acordat aquest dimarts usar per primera vegada l'anomenat 'mètode Imperiali' per a calcular quants senadors autonòmics corresponen als diferents grups al Parlament, amb l'objectiu de deixar a Vox fora del repartiment.

Aquest mètode de càlcul, usat durant molt de temps a Itàlia i actualment en països com l'Equador, afavoreix als grups grans i, segons fonts sobiranistes, dóna cobertura legal per a vetar a Vox, quarta força del Parlament, i donar compliment així al pacte que van signar per a limitar la presència de l'extrema dreta en les institucions.

En aplicar el 'coeficient Imperiali', com s'ha plantejat en la reunió de la Junta de Portaveus, els vuit senadors autonòmics es distribuiran de la següent manera: 3 per al PSC, 3 per a ERC i 2 per a JxCat.

Amb els sistemes usats fins ara, era impossible deixar a Vox sense senador autonòmic: amb la llei d'Hondt el repartiment era de 3 senadors per al PSC, 2 per a ERC, 2 per a Junts i 1 per a Vox, mentre que amb el sistema de restes majors corresponien 2 al PSC, 2 a ERC, 2 a JxCat, 1 a Vox i 1 a la CUP, segons fonts parlamentàries.

El portaveu de Vox al Parlament, Juan Garriga, ja ha anunciat que la seva formació presentarà un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional si la Mesa del Parlament li impedeix elegir un senador en aplicar un mètode que ha qualificat de «imperial estafa».

Vox, a més, estudiarà accions penals contra els membres de la Mesa que vetin l'elecció del senador que al seu judici els correspondria segons els resultats del 14F.

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha alertat que aplicar el mètode que plantegen independentistes i Comuns representa «un mal precedent» i ha advertit: «Qualsevol dia se'ns pot girar en contra».

El PSC «respecta» la decisió d'aplicar aquest mètode, segons ha destacat Romero, encara que l'ha criticat perquè «afavoreix molt als grups majoritaris», en ser «poc proporcional».

Els socialistes defensaven aplicar el mètode d'Hondt tant per a l'elecció de senadors com per a la composició de les comissions del Parlament.

«Malgrat compartir l'objectiu, no compartim l'estratègia, perquè posen en el centre del debat a aquest partit d'extrema dreta. Cal intentar silenciar-ho, tenir-ho en un espai molt més discret», ha recalcat Romero.

Des d'ERC, la seva portaveu parlamentària, Marta Vilalta, ha valorat positivament la decisió de la Junta de Portaveus sobre el mètode a aplicar, que «compleix el criteri de proporcionalitat però, alhora, evita que Vox pugui tenir representació al Senat».

«Volíem que les opcions que fomenten l'odi i les discriminacions no tinguessin cabuda en la representació d'aquest Parlament, i hem trobat una fórmula adequada, encara que lamentem que el PSC s'hagi desmarcat d'ella», ha afirmat.

La portaveu parlamentària de JxCat, Gemma Geis, també ha justificat l'aplicació d'aquesta fórmula per «coherència política»: «No podem donar suport a cap designació política que permeti enviar al Senat a una força política que exigeix la supressió de les institucions d'autonomia de Catalunya».

La diputada de la CUP Laia Estrada ha destacat el seu suport a una fórmula que «exclou» al seu propi grup, perquè ha «prioritzat el fet que amb ella s'impedeix la presència de l'extrema dreta en les institucions», i ha acusat el PSC de tenir «molt més interès a apuntalar el règim del 78 que a complir el pacte antifeixista que va subscriure fa poc temps».

Per part seva, el portaveu del grup d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha defensat aquest mètode i ha destacat que Vox ni «creu en l'autogovern» de Catalunya ni en l'Estat de les autonomies: «L'acord té tot el sentit perquè deixa fora a Vox, i per a nosaltres és rellevant», ha insistit.

El portaveu del grup de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha lamentat el «contrasentit» que suposa al seu judici que l'independentisme, «amb l'aquiescència dels Comuns i, en menor mesura, el PSC», vulgui vetar l'elecció d'un senador de Vox «en nom del pacte antifeixista».

tracking