Diari Més

Cultura

Inèdita sessió de signatures telemàtiques avançada a Sant Jordi

Isabel Allende, Jonas Jonasson i Alex Michaelides han signat aquest dilluns des de l'Espai Abacus

Una noia es fotografia amb Isabel Allende (present virtualment) després de rebre una signatura telemàtica de l'autora xilena.

Inèdita sessió de signatures telemàtiques avançada a Sant JordiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb Sant Jordi a tocar, una cinquantena de lectors comparteixen aquest dilluns i dimarts una trobada telemàtica amb autors internacionals, com Isabel Allende o Jonas Jonasson, i poden fins i tot endur-se'n una signatura seva gràcies a la tecnologia. Abacus Cooperativa, Penguin Random House i la distribuïdora catalana SolidPerfil3D han col·laborat per fer possible aquesta experiència inèdita en què els autors conversen i dediquen per escrit en la distància unes paraules que, immediatament, un braç robotitzat estampa sobre l'exemplar del lector a Barcelona. «Ho trobo màgic», ha admès Allende des de la seva residència a Xile mentre la seva firma apareixia a l'altre cantó de l'Atlàntic per gran alegria d'una lectora.

«És estrany, però divertit, perquè després veus que la signatura és de veritat!», ha valorat la italiana Patricia Chiarini després de l'experiència de veure signat un llibre del suec Jonas Jonasson de manera telemàtica. La jove italiana ha estat la primera de la tarda en provar aquesta iniciativa d'Abacus, i ha marxat contenta amb un exemplar de 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra' que l'autor ha dedicat a la seva mare, una àvia que «s'assembla» diu al protagonista de la novel·la i que tampoc és aquí, sinó a Itàlia.

Isabel Allende, Jonas Jonasson, Yuval Noah Harari, Alex Michaelides, Niklas Natt och Dag i Pierre Lemaitre són els escriptors que s'han sumat a la iniciativa per compartir amb una cinquantena de lectors, entre avui i demà, aquesta sessió inèdita de signatures virtuals però amb un resultat ben tangible.

Gràcies a una aplicació tecnològica i al braç articulat d'un robot, els autors escriuen una dedicatòria des de casa seva, en directe, i aquesta és reproduïda immediatament i sobre l'exemplar que el lector duia a la llibreria. Els lectors, escollits per sorteig, han estat convocats aquesta tarda i la de demà a l'Espai Abacus de Barcelona i allà, a través de videoconferència poden compartir uns minuts amb l'autor escollit.

Entusiasme dels escriptors

Els escriptors, al seu torn, també s'han mostrat encantats amb la proposta que els ha arribat de Barcelona a les portes de Sant Jordi. «Ho trobo absolutament màgic», ha celebrat Isabel Allende des de Xile. L'autora de 'La casa de los espíritus' ha exposat que si bé enguany ha traslladat el gruix de la promoció de la seva última novel·la al món virtual, el que no havia fet encara era poder signar llibres «des de qualsevol part del món».

Entusiasta, Allende no descarta que amb els avenços de la tecnologia d'aquí a un temps es pugui traslladar «com un holograma o alguna cosa així» i, perquè no, «abraçar-se» amb els lectors.

«És fantàstic el que podem fer els humans», coincidia minuts abans Jonas Jonasson davant les possibilitats de la tecnologia i, també, sobre l'enginy per desafiar les limitacions d'una situació com la pandèmia del coronavirus. Per part d'Abacus, el responsable de màrqueting Jordi Gabarró explica a l'ACN que el propòsit de tot plegat és exactament combatre aquesta situació que impedeix a la majoria d'autors internacionals de desplaçar-se fins a Catalunya amb una proposta de «proximitat».

«Vam descobrir que existia un robot que dibuixava i pintava, i vam pensar de convertir les signatures presencials en no presencials, vam fer una prova de concepte i la vam validar. Random House també s'hi va bolcar i el nostre distribuïdor tecnològic ens ha ajudat a portar aquests tres robots», exposa.

Demà serà el torn de Niklas Natt och Dag, Pierre Lemaitre i Yuval Noah Harari, i una trentena de lectors afortunats.

tracking