Diari Més

Budó avança que la reobertura serà territorialment asimètrica, «temporalitzada» i «gradual»

La portaveu del Govern manté que el pas al confinament perimetral per vegueries «podria ser un primer pas»

Imatge d'arxiu de la terrassa d'un bar.

Imatge d'arxiu de la terrassa d'un bar.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha avançat, en una entrevista a Rac1, que el pla de reobertura que prepara l'executiu a partir del 26 d'abril «si les dades acompanyen» estarà dissenyat per fases i amb unes mesures que podrien ser diferents en funció de cada territori. En aquest sentit, no ha descartat que substituir el confinament perimetral comarcal pel de vegueries acabi aplicant-se com a «primer pas» d'aquesta desescalada que preveu poder impulsar el Govern en una setmana. Amb tot, no ha volgut donar més detalls i ha reclamat no assegurar res categòricament perquè la posada en marxa de la reobertura dependrà de que les dades epidemiològiques «consolidin l'estabilització i baixin».
Budó s'ha felicitat que les dades de la covid-19 estiguin estables però ha demanat respectar «la setmana de pròrroga que el Procicat s'ha donat per veure si es pot començar la reobertura». «Certament, hem de començar a planificar la reobertura per si les dades acompanyen. No podem categoritzar res, perquè les dades ho poden canviar tot. Però hem d'anar veient com recuperem les activitats minvades per la gestió de la pandèmia en funció de l'evolució de les dades», ha sentenciat.

En aquest sentit, la consellera ha avançat que la desescalada podria tenir un sistema d'aplicació semblant al de fases que en altres ocasions es va dissenyar, per tal d'instaurar unes o altres mesures en funció dels indicadors que hi hagi en cada moment. «Si veiem que hi ha una estabilització i una baixada de les dades, aplicarem un pla gradual i temporalitzat», ha concretat. De la mateixa manera, ha admès que ara Catalunya ja no requereix una imposició de mesures homogènies a tot el territori, i per això el pla es dissenyarà amb la possibilitat de diferenciar mesures en funció de l'estat epidemiològic de cada zona. «Hem de començar a abordar-ho diferent, i treballarem probablement amb més precisió les mesures, no tant generalitzades sinó als llocs on hi hagi risc de rebrot, de manera asimètrica, com ho vam fer al principi», ha dit, tot recordant que «les intervencions més quirúrgiques ja s'han fet» i van funcionar.

Malgrat que darrerament s'havia parlat de canviar el confinament comarcal pel de vegueries i finalment s'ha descartat, Budó manté que aquesta mesura no ha deixat d'estar sobre la taula. «No està descartat en absolut. Pot ser una solució perquè permetria esponjar zones amb densitat de població més elevada i que aquí hi hagi una activitat i a altres llocs una altra. Podria ser un primer pas», ha comentat.

tracking