Diari Més

Policial

La Delegació del Govern entrega les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

S'ha concedit la distinció al Mèrit de la Protecció Civil a la Unitat Subaquàtica de la Guàrdia Civil, pel complex rescat del cos del tripulant de l'avioneta sinistrada al Delta

Imatge de l'acte.

La Delegació del Govern entrega les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil a la Guàrdia Civil i la Policia NacionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La delegada del Govern a Catalunya, TeresaCunillera, ha presidit aquest dijous l'acte de lliurament de les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil, que distingeixen a persones o organitzacions que han destacat per actuacions excepcionals en situacions d'emergència. L'acte s'ha celebrat al Centro Nacional de Condiciones de Trabajo i ha comptat amb la participació dels quatre subdelegats del Govern: Barcelona, Carlos Prieto; Tarragona, Joan Sabaté; Girona, AlbertBramon, i Lleida, JoséCrespín. Entre altres, han assistit l'Inspector General de l'Exèrcit (IGE), Fernando AznarLadrónde Guevara; el cap superior de Policia a Catalunya, José AntonioTogores; el cap interí de la VII Zona de la Guàrdia Civil, José Aledo; el director general de Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer; el delegat de Defensa, José LuísBarónTouriño; el cònsol general britànic, LloydMilen; els comandants navals de Barcelona i Tarragona, Javier Moreno i Lorenzo Machado, respectivament; el cap del Centre de Coordinació de Salvament Marítim de Barcelona, GerardoGantes; el comandant del Vaixell de Salvament i Rescat (BSR)Neptú, Antonio Gutiérrez, i el tinent de navili delcazaminasSella, MiguelBeceiro.

A proposta de la Delegació del Govern, s'han concedit dues distincions al Mèrit de la Protecció Civil a Catalunya. En primer lloc, a la Unitat Subaquàtica de la Guàrdia Civil, pel complex rescat del cos del tripulant d'una avioneta sinistrada al Delta de l'Ebre, que era veí de Cambrils i agent de Mossos d'Esquadra. En segon lloc, al Cos Nacional de Policia per la reanimació d'un ciutadà britànic que va patir una parada cardiorespiratòria en l'Aeroport de Girona.

TeresaCunilleraha recalcat «els valors d'altruisme, compromís i solidaritat que desprén el bon fer» dels cossos i forces de seguretat i emergències, acreditat amb la seva dilatada trajectòria al servei de la ciutadania. Tot això, ha afegit, s'ha constatat especialment amb la pandèmia, en la qual s'ha comprovat que unir esforços i treballar en la mateixa direcció redunda en grans beneficis: «Espero que tot el viscut serveixi perquè construïm una societat millor en un moment de gran incertesa, i que la ciutadania pugui reconèixer que hi havia i hi ha professionals que presteu un servei impagable a tot arreu». «Si treballem junts i si tots els estaments de l'Estat col·laboren, aconseguim grans fites, com l'històric rescat del cos de l'agent de Mossos mort en accident d'avioneta», ha valorat la delegada del Govern, recordant que en aquest operatiu van participar multitud de forces i cossos de l'Estat.

«Som una societat amb un alt nivell d'exigència envers els nostres servidors públics, però també és cert que la societat us reconeix, us admira i us agraeix tota la feina que realitzeu. És just que nosaltres també posem i ressaltem la gran labor que feu», ha conclòs. TeresaCunilleraha iniciat la seva intervenció demanant un minut de silenci en record dels morts en l'accident d'avioneta i del conjunt de servidors públics que han perdut la vida, així com de la dona assassinada per violència masclista aquest dimecres a Manresa, que era empleada pública de la Generalitat.

Distingits amb les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil

La primera Medalla al Mèrit de la Protecció Civil s'ha lliurat a la Unitat Subaquàtica de la Guàrdia Civil que va participar en el rescat del cos del tripulant de l'avioneta sinistrada al novembre a 30 milles de la costa del Delta de l'Ebre, veí de Cambrils i agent de Mossos d'Esquadra. Des que es va tenir coneixement de l'accident, es va crear un dispositiu de cerca multidisciplinària compost per una aeronau del Servei Aeri de Rescat (SAR)de l'Exèrcit de l'Aire, un helicòpter de Salvament Marítim i un patruller del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, unint-se més tard dos vaixells de l'Armada Espanyola amb base en Cartagena. Aquests vaixells, ambsónard'alta resolució, van descobrir les restes del bimotor. Es va emprar un vehicle submarí tripulat per control remot per a aproximar-se a l'avioneta i, després de la captació d'imatges, es va poder comprovar l'existència d'una persona al seu interior, establint un dispositiu per a la recuperació del seu cos. Va ser llavors quan submarinistes del Grup Central d'Activitats Subaquàtiques (GEAS)de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a la localitat deSantCarles deRàpita, on van establir el seu campament base per a fer les diferents tasques de recuperació del cos. Les tasques van resultar molt complexes per la gran profunditat i el fort vent que assotava la zona, sol·licitant-se la col·laboració de Salvament Marítim, que va mobilitzar el vaixell Clara Campoamor. Es va aconseguir reflotar l'aeronau i rescatar el cos gràcies a l'operatiu històric i coordinat de les forces i cossos de l'Estat.

La segona Medalla al Mèrit de la Protecció Civil s'ha lliurat a Policia Nacional per la intervenció d'urgència duta a terme el 10 de setembre de 2019 a un passatger de 74 anys que va patir un atac cardíac en l'Aeroport de Girona. De matinada i al control de passatgers d'un vol procedent de Manchester, la inspectora cap del Pas Fronterer de Policia Nacional i l'inspector que també es trobava en el lloc van practicar maniobres de recuperació cardiorespiratòries a l'home, que no tenia pols ni respirava. Combinant maniobres manuals amb el desfibril·lador extern automàtic situat en el punt de control, van aconseguir reanimar-li. Posteriorment l'afectat va ser traslladat en ambulància fins a l'hospital Josep Trueta de Girona, on es va recuperar.

tracking