Diari Més

Sanitat

Bellvitge extirpa una pròstata per càncer en règim ambulatori per primer cop a l'Estat

El pacient va ser operat amb cirurgia robòtica i rebre l'alta el mateix dia de la intervenció

Operació d'una extirpació de pròstata amb cirurgia robòtica.

Bellvitge fa la primera extirpació total de pròstata per càncer en règim ambulatori a l'EstatHospital de Bellvitge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge va practicar el passat 9 de març la primera extirpació total de la pròstata en règim de cirurgia major ambulatòria de tot l'Estat. Aquesta és una de les cirurgies oncològiques més comunes i una de les opcions més habituals per al tractament del càncer de pròstata. El més habitual és que el pacient que s'hi sotmet hagi d'estar entre un i dos dies ingressat a l'hospital en observació. L'Hospital de Bellvitge, però, vol fer ara un pas endavant en el benestar del pacient i posa en marge un programa almenys unes 40 intervencions anuals –el 35% de les que es fan cada any al centre– siguin en règim ambulatori i el pacient pugui marxar a casa el mateix dia de la operació.

A Catalunya es diagnostiquen cada any uns 5.000 nous casos, amb una supervivència dels pacients superior al 90% als cinc anys. La implantació de la robòtica ha estat clau per poder dur a terme aquestes extirpacions en règim ambulatori, ja que la tècnica permet una precisió mil·limètrica dels moviments a quiròfan.

Bellvitge va implementar la robòtica el 2009 i des del 2019 totes aquestes intervencions es fan amb cirurgia robòtica. El cap d'Urologia de Bellvitge, el doctor Francesc Vigués, destaca que la tècnica en règim ambulatori no difereix gaire de l'habitual i assegura que el que realment és «clau» per poder posar el programa amb garanties és «l'expertesa de l'equip».

El programa s'hauria d'haver començat a implementar ja el 2020, però la situació pandèmica va obligar a ajornar-ho. «Volem que aquest mateix 2021 sigui ja una realitat consolidada al nostre hospital», afirma el coordinador de la Unitat Funcional de Càncer de Pròstata, el doctor José Francisco Suárez Novo.

tracking