Diari Més

Política

Illa diu que no contempla que Borràs faci un acte equivalent en lloc d'un ple d'investidura

El candidat del PSC reclama a la presidenta de Parlament que iniciï «amb urgència» la ronda de contactes

Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC

Illa: «Deixaré de ser ministre quan comenci la campanya electoral»PSC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, no contempla que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, faci un acte equivalent en lloc de convocar un ple d'investidura. El dirigent socialista reclama a Borràs que iniciï «amb urgència» la ronda de contactes i que convoqui «com marca la llei» un ple d'investidura, que hauria de celebrar-se com a molt tard el 26 de març. «He reiterat que opto a la investidura i, per tant, hi ha com a mínim un candidat», ha argumentat Illa, que diu que no preveu que no se li doni l'oportunitat de presentar-s'hi. Amb tot, no ha concretat si el PSC prendria mesures en cas que Borràs no el proposi com a candidat.
Un informe dels lletrats del Parlament del 2018 estableix que la presidència de la cambra pot fer un «acte equivalent» a una investidura fallida perquè comenci a comptar el termini de dos mesos fins a la convocatòria automàtica de les eleccions. Un recurs que va utilitzar l'expresident de la cambra Roger Torrent quan Quim Torra va ser inhabilitat com a president de la Generalitat. Així, si no hi ha acord dels partits independentistes per investir Aragonès ni Illa prospera en la seva recerca de suports, Borràs tindria dues opcions: fer un ple d'investidura fallit o el que s'ha anomenat com a «acte equivalent».

Per ara, Illa ha dit que compta amb els suports del seu grup parlamentari, de 33 diputats, i que està treballant per aconseguir-ne d'addicionals. «Em veig capaç de fer-ho i opto a la investidura», ha declarat el dirigent socialista, que insisteix que vol aspirar a intentar convèncer la resta de diputats de la cambra.

Illa ha fet aquestes declaracions després d'una visita aquest dissabte el matí a Ciutat Meridiana, on ha conversat amb veïns del barri acompanyat dels diputats al Parlament Ferran Pedret i Mario García, i de la diputada al Congrés Carmen Andrés. «He pogut trepitjar la Catalunya real i veure com és de necessari estar a peu de carrer i treballar per recuperar econòmicament el país i garantir que ningú queda enrere», ha explicat.

El candidat ha dit que Catalunya «necessita un Govern» per poder impulsar polítiques socials i econòmiques i ha lamentat que «fa més d'un any que no hi ha Govern». És en aquest context que ha reclamat a Borràs que convoqui amb urgència els representats dels grups parlamentaris per convocar un ple d'investidura i que hi hagi un executiu «que deixi de parlar d'institucions imaginàries».

tracking