Diari Més

Els pacients semicrítics respiratoris amb covid tenen més risc de patir una embòlia pulmonar

Un estudi de l'Hospital del Mar i del CIBER de Malalties Respiratòries

Pla obert d'una UCI de l'Hospital Universitari de Bellvitge.

Augmenten els pacients ingressats a l'UCI per covid i continua el degoteig de víctimesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients amb covid-19 ingressats com a semicrítics respiratoris amb ventilació no invasiva tenen un alt risc de patir una embòlia pulmonar. Això obliga a reforçar-ne el seguiment i els tractaments preventius, segons un estudi de metges de l'Hospital del Mar i investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), que publica la revista Respiratory Medicine. El treball ha fet un seguiment de 93 pacients atesos al centre en la primera onada, ingressats com a semicrítics amb ventilació no invasiva, sense estar intubats. El 14% va patir una embòlia pulmonar: un trombe va bloquejar una artèria pulmonar, que va afectar la capacitat per captar oxigen. Es tracta d'una incidència molt superior a la dels pacients ingressats a planta.

El doctor Diego Rodríguez-Chiaradia, metge adjunt del Servei de Pneumologia i coordinador de la Unitat de Resposta a l'embòlia pulmonar de l'Hospital del Mar, destaca que han identificat un perfil de pacient que es troba en una situació en què «no necessita estar ingressat a una UCI, però que, a la vegada, és prou greu per fer-ne un seguiment més exhaustiu i perquè està en risc de patir una trombosi pulmonar».

Dels pacients de l'estudi, 15 van necessitar ventilació mecànica. D'aquests, un de cada tres va patir una embòlia pulmonar. De la resta de pacients, un 11% va patir aquesta complicació. No es van detectar diferències en relació amb l'edat, sexe o comorbiditats. Quatre dels pacients van morir.

La principal causa per al desenvolupament de complicacions trombòtiques als pulmons en pacients amb covid-19 és la reacció inflamatòria incontrolada que provoca, així com la coagulopatia que també causa, conseqüències de la infecció molt presents als pacients que necessiten ser ingressats a l'àrea de semicrítics respiratoris.

«Això fa que es deteriori encara més l'intercanvi de gasos als pulmons, que tinguin menys oxigen, amb la qual cosa es fa encara més difícil el tractament en uns pacients que necessiten suport ventilatori i oxigen», analitza el doctor Rodríguez-Chiaradia.

El metge del Servei de Pneumologia del Mar assenyala que l'estudi indica que es podrien prendre precaucions per evitar una embòlia pulmonar, que incrementa fins a un 40% el risc de mort en qualsevol pacient que la pateixi.

tracking