Diari Més

Constaten un augment de la mortalitat en pacients onco-hematològics per la covid

La mortalitat puja un 46%, mentre que en contagiats sense càncer creix un 10%

Institut Català d'Oncologia de l'Hospitalet.

Constaten un augment de la mortalitat en pacients onco-hematològics per la covidIDIBELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han constatat que hi ha hagut un augment de la mortalitat en pacients onco-hematològics que estaven infectats pel coronavirus. L'estudi ha analitzat l'efecte de la covid-19 en 24 pacients amb càncers hematològics durant el primer mes de la pandèmia. Segons els investigadors, es confirma un increment del 46% en la mortalitat d'aquests pacients, mentre que en la resta d'infectats sense càncer és del 10%. Els resultats també apunten als efectes negatius indirectes derivats de l'excepcional situació sanitària, com la davallada de noves admissions i la baixa disponibilitat quirúrgica.

Segons l'estudi, els malalts amb càncer no tenen més risc de contagiar-se, amb un percentatge d'infecció del 0,5% mentre que en d'altres persones de la mateixa àrea i en el mateix interval de temps és del 0,4%. Tot i així, probablement el confinament preventiu d'aquests pacient ha ajudat a frenar aquest risc. Sí que s'ha detectat un augment en la mortalitat de pacients onco-hematològics, concretament del 46%, però cal remarcar que les dades de mortalitat intrahospitalària han millorat des de llavors.

Els investigadors també han observat un deteriorament respiratori més ràpid i sever en aquests pacients que en la resta d'infectats. Segons l'equip no es pot descartar que el càncer o el tractament estiguin relacionats amb la mort dels pacients, però constaten que la causa de mort en tots els casos estudiats ha estat la insuficiència respiratòria, fet que els fa pensar que el coronavirus ha jugat «un paper clau»en les defuncions.

D'altra banda, segons l'estudi la mortalitat hospitalària de pacients sense covid-19 també va augmentar el primer mes de la pandèmia, amb un 56% més. Aquella temporada també hi va haver un 35% menys d'admissions a l'àrea d'hematologia en comparació amb els mesos previs. Això, sumat a la baixa disponibilitat de serveis quirúrgics i radiològics, hauria provocat un retard en el diagnòstic oncològic.

Els investigadors també remarquen que encara que es va reduir les visites presencials es va poder substituir gairebé tot el seguiment per visites telefòniques, que van pujar un 581%.

tracking