x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
21.42 º
3.708 Km/h
Societat
Estudiants d'arts en viu a la manifestació per la vaga convocada contra els casos d'abusos de poder i assetjament denunciats a l'IT.

La vaga d'estudiants de l'Institut del Teatre exigeix canvis a les aules perquè siguin «espais segurs»

Estudiants d'arts en viu a la manifestació per la vaga convocada contra els casos d'abusos de poder i assetjament denunciats a l'IT.

La vaga d'estudiants de l'Institut del Teatre exigeix canvis a les aules perquè siguin «espais segurs»

Uns 300 alumnes de diversos centres educatius d'arts es manifesten pel centre de Barcelona

Actualitzada 01/03/2021 a les 14:56

Uns 300 estudiants d'escoles d'arts en viu de Barcelona i principalment de l'Institut del Teatre s'han manifestat aquest dilluns pel centre de la ciutat per exigir un canvi «pedagògic» a les aules, que acabi amb casos d'abús de poder i assetjament com els denunciats recentment. La marxa s'ha celebrat en el context de la jornada de vaga convocada per la plataforma Abús Art als centres d'arts. Els convocants reclamen que les classes esdevinguin «espais segurs» i ser «escoltats» en la prevenció i la gestió d'aquestes situacions. En relació a l'Institut del Teatre, valoren el «gest simbòlic» de la dimissió de l'equip directiu però reclamen que el canvi vagi «més enllà», amb una nova direcció «a l'alçada».
 
La manifestació ha sortit de la plaça Espanya per la Gran Via, i s'ha dirigit sense incidents cap al centre de la ciutat. Al voltant de 300 persones han fet un llarg recorregut fins a aturar-se davant del Departament de Cultura, per enfilar després el Paral·lel i tornar fins a l'Institut del Teatre. Al seu pas, un grup de manifestants ha anat enganxant cartells a les façanes dels teatres Coliseum, Borràs i també del Paral·lel, on es podien llegir missatges com 'El silenci us fa còmplices' o 'No contracteu abusadors'.


Els estudiants portaven pancartes contra els abusos de poder i l'assetjament sexual i psicològic i han marxat en un ambient tranquil entre càntics com ara «No som joguines, som persones». Dues portaveus de la plataforma d'estudiants de l'Institut del Teatre que ha convocat la vaga i la marxa de protesta han exposat a l'ACN que la mobilització pretén aconseguir que les aules siguin un «espai segur» i lliure «d'abusos de poder».

La convocatòria s'ha fet extensiva als altres centres de formació d'arts escèniques i en viu de la ciutat. Segons les mateixes portaveus -que han demanat no ser identificades amb els seus noms- a la marxa les han acompanyat algunes «companyes» del sindicat feminista Lliures i Combatives, alumnes de l'escola Eòlia i del Col·legi del Teatre de Barcelona, entre altres.

Expulsió definitiva de Joan Ollé
Amb tot, el to de la protesta de la manifestació estava marcat per les recents denúncies de presumptes casos d'assetjament i abús de poder a l'Institut del Teatre. Al respecte, la plataforma segueix demanant l'expulsió «total» de Joan Ollé –a qui ja s'ha apartat cautelarment de la docència mentre el centre du a terme una investigació-, i reclama poder participar en l'elaboració del nou protocol que, asseguren, està creant la institució.

Pel que fa a la dimissió de Magda Puyo i tot l'equip directiu, les dues portaveus han manifestat que és un «gest simbòlic» que valoren però els sembla encara insuficient. «Cal un canvi estructural. Estan bé les disculpes públiques, però el canvi ha d'anar més enllà», han dit. Aquests estudiants sol·liciten una direcció «competent», que pugui «defensar» les alumnes, i que tiri endavant un projecte que les «escolti a totes». «No és una celebració, si no una espera, confiant que el que vindrà sigui millor. La celebració la farem quan hi hagi una direcció a l'alçada del que demanem», han reblat.

Els estudiants celebren aquesta tarda una nova assemblea a les portes de l'Institut del Teatre, on segons han indicat s'ha d'acordar com continuen «la lluita». «Sabem que hi ha molts sindicats i gent del sector que ens dona suport, i segur que podem fer més coses», exposen.
Temes relacionats
Comentaris
 • #9 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:36)

  de la titulació acadèmica per part de noies i nois) lluitant contra el fracàs escolar, doncs es permet tot.

  Espero, confio i desitjo, que sigui un cas puntual i no un reguitzell de denúncies. Bé possiblement amb el Decret de Plantilles i el Decret de Direccions, poc personal denunciï, per por, per quedar-se sense feina, per sortir de la zona de confort, per en cas de no signar partir un procés d'estigmatització, etc...

  Gràcies per endavant encara si és que us ho heu llegit tot l'escrit.

  Denunciar comentari Respondre
 • #8 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:36)

  Feu el que la vostra consciència i dignitat professional i personal us empenyi. Per a que el periodisme tingui credibilitat cal contrastar. No serà gens difícil passada la Setmana Santa poder parlar amb la UGT o qualsevol sindicat amb presència i afiliació al Baix Llobregat així com amb el Departament d'Educació, tot i que és art i part.

  Ara per ara, escudant-se en no sé què, no volen reconèixer uns presumptes fets que jo penso que extramurs de l'Institut, en seu judicial es reconeixeran. En part o en tot. Malgrat que es rescabali en forma de diners, de reconeixement de les actuacions o de posar-se de perfil, l'assetjament com bé sabeu pot destruir a les persones per molt fortes que siguin psicològicament.

  Potser com són treballadors i en menor nombre, no interessa com us he dit abans. O bé és la consagració d'un model autoritari, per veure si d'aquesta manera els resultats dels alumnes, basant-nos només en la promoció (obtenció

  Denunciar comentari Respondre
 • #7 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:34)

  Respecte als indicadors de qualitat, poden dir el que vulguin. En un sentit o en un altre. Els qüestionaris per internet on es demana “lliurement” que es contesti, que es valorin, una sèrie d'àmbits, etc... no són anònims i tal i com està la feina avui en dia, les persones que volen continuar, en general no se la juguen.

  San tornem-hi amb que la direcció va prendre el control del centre el curs 2018-2019. És rotundament fals. Una cosa és el Projecte i, una altra ben diferent, fer-se'n càrrec. L'encesa del ventilador, escampant impressions, falsedats i judicis de valor sense que es puguin acreditar dites situacions.

  Quins anys difícils va passar el centre? En relació a què es fa dita afirmació? Penso que deixen en mal lloc a la professió docent. Aquestes mitges veritats, qüestions força ambigües...

  Denunciar comentari Respondre
 • #6 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:33)

  ni vulguin signar res ni pronunciar-se mantenint-se neutrals, la veritat que molt bon ambient laboral no esdevindrà.

  Per estendre aquesta formació que diuen, no s'acabarà la cosa. El tema no finalitzarà fent una formació qui no la té que fer: al final arribarà a judici, si és que sentiu les declaracions radiofòniques, tant a Prat Ràdio com a Ser Catalunya, el programa d'en Josep Cuní.

  Del segon enllaç, algunes qüestions que criden l'atenció:

  Quines evidències aporta el professorat de la preocupació del Director, per fomentar el bon clima laboral? Opinió igual vàlida però no fonamentada segons el meu parer.

  Quins punts de vista diferents als Claustres es posen de manifest, si a tot Catalunya, amb les normes existents, la persona que dirigeix qualsevol centre públic d'ensenyament exclosa la Universitat, té molt poder? El silenci és sepulcral. Si alguna o algú es queixa ja ha begut oli, vist el que s'ha vist fins ara... seguin les regles del joc, del protocol de Funció Pública.

  Denunciar comentari Respondre
 • #5 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:32)

  , alguna persona de les denunciants, si és que no s'ha admès encara la denúncia a tràmit (d'acord amb la informació de la Cadena Ser, en el programa d'en Josep Cuní).

  Els docents que diu la notícia, no pertanyen a les àrees indicades. Un altre error o desídia per part qui ha de facilitar la informació? Educació ho pot corroborar.

  L'avaluació de riscos psicosocials es va fer voltant mentrestant s'omplia, tots els membres de l'equip directiu. Deuen de fer-ne moltes i molt sovint, perquè a hores d'ara no se'n sap res. Ni se sap ni s'espera.

  A quin clima de confiança es refereix l'article? Si n'hi ha un protocol, aquest emet un dictamen o valoració i no passa res...Educació pot fet tots els cursos que vulgui, que la única solució es tancar el centre. Per? Encara que totes i tots perdem, unes més que altres i uns més que altres, si el recolzament al Director no és per cap interès, avalen la seva gestió, aquelles docents o aquells docents que per la raó que sigui no hagin signat ni vulguin

  Denunciar comentari Respondre
 • #4 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:30)

  Educació ho pot corroborar els extrems explicats.

  Faig l'aclariment perquè es pot deduir de l'escrit que deixa en mal lloc a la ex-directora (en actiu) i a l'ex-director (em diuen que recentment jubilat). Judici de valor que jo faig i que moltes i molts de ben segur en cas de no haver-hi represàlies corroborarien.

  També això de les dinàmiques negatives. Què vol dir, això? Que diguin quines, tot i que ahir, un altre mitja diu que l'Inspector del Centre, no ha deixat res per escrit. Un altre judici de valor, al no especificar en què consistien les dinàmiques negatives, afectaven a un gènere, a un departament, a interins, a funcionaris, al PAS, ....embolica que fa fort.

  El tema de les friccions, hom pot pensar que és cert, però l'assetjament denunciat no són friccions, d'acord amb el meu humil parer. La Sra. Ferreiro haurà demanat la informació però en la data dels fets, no tenia cap responsabilitat en els SS.TT. del Baix Llobregat. El que fora ideal seria poder parlar, entrevistar

  Denunciar comentari Respondre
 • #3 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:28)

  , no deixen en bon lloc, a Educació ni als SS.TT del Baix Llobregat. Sembla un teatre de primera, als de la “cella” se'ls fa cas, perquè no és el Director i són alumnes. D'acord que amb un nombre superior als denunciants.

  Les persones que van tenir responsabilitats en la gestió del centre que al·ludeix els enllaços que adjunto (2) són els de la CCMA. Repeteixo l'ACN no recull l'opinió de les persones afectades, per molt que la informació es traspassi a d'altres mitjans de comunicació digitals comarcals.

  Coses inexactes. Pot ser posant-se en contacte les redactores i els redactors, amb l'Administració, amb sindicat, s'aportarà més claredat

  El director va fer-se'n càrrec el curs 2016. Educació ho pot corroborar.

  Si des d'Educació va donar la consigna de posar ordre i de canviar les dinàmiques negatives, Per què va es va confiar amb persones que havien treballat per les anteriors direccions? Una quan era la Seu II de l'Institut Ribera Baixa i, després, quan el centre es va segregar.

  Denunciar comentari Respondre
 • #2 Xavier Carles Ronceros
  (03/04/21 17:27)

  Si ho voleu passar a una o un periodista que se'n ocupi d'aquests casos i vulgui esbrinar i corroborar les explicacions que fins ara s'han publicat, us ho agrairia molt.


  M'empeny a escriure, veure com les informacions publicades envers l'Institut del Teatre, els mitjans es fan ressò, però d'aquest tema, que també com l'assetjament sexual, pot destruir-ne a les persones afectades. Gairebé tota informació oficial com ara el que publica la CCMA, llur font d'informació és l'ACN, després es replica per d'altres mitjans.

  Dit això, fruit de les informacions partidàries al Director, per part del Departament d'Educació, pot provocar una possible estigmatització per treballar o haver treballat en aquest Institut. Possiblement qui va badar deixant que passés el temps i tot morís en la nit dels justos, ara fa una defensa fèrria, de rumors, perquè la informació oficial, arran de les gravacions de la Ser, del programa d'en Josep
  Cuní i de Ràdio Prat així com Gavà TV

  Denunciar comentari Respondre
 • #1 Isaies Roncero
  (03/04/21 17:24)

  https://www.ccma.cat/324/tres-professors-dun-institut-del-prat-denuncien-el-director-per-practiques-autoritaries/noticia/3085799/

  https://www.ccma.cat/324/una-seixantena-de-professors-de-linstitut-les-salines-del-prat-donen-suport-al-director-acusat-dautoritarisme/noticia/3086357/

  https://cadenaser.com/emisora/2021/03/29/sercat/1617010892_145180.html

  https://cadenaser.com/emisora/2021/03/29/sercat/1617006155_666734.html

  https://cadenaser.com/emisora/2021/03/25/sercat/1616685733_780499.html


  https://publica.cat/denuncien-el-director-dun-institut-per-assetjament-laboral/

  https://publica.cat/novetats-sobre-el-triple-cas-dassetjament-en-el-institut-les-salines/

  https://publica.cat/manca-dactuacions-coherents-per-part-del-departament-deducacio-davant-dels-casos-d-assetjament/

  http://www.ugt.cat/el-departament-deducacio-encobreix-casos-dassetjament-laboral/

  Denunciar comentari Respondre
Comenta el contingut : La vaga d'estudiants de l'Institut del Teatre exigeix canvis a les aules perquè siguin «espais segurs»
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes