Diari Més

Experts afirmen que passar la covid dona una immunitat mínima de 6 mesos en la majoria dels casos

El grup col·laboratiu impulsat per ISGlobal i el CoMB alerten que les noves variants poden «comprometre» la vacunació

Una dona en el moment de fer-se la PCR aquest divendres 30 d'octubre de 2020 a Palafrugell

Salut comunica 4.002 nous casos confirmats per PCR i TA, 50 morts i 116 ingressats més a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinar per al SeguimentCientífic de la covid-19 (GCMSC) ha conclòs que la majoria de persones que passen la covid-19 tenen una immunitat de com a mínim sis mesos. Tot i això, alerten que encara hi ha moltes preguntes obertes. Aquesta és la principal conclusió d'un informe elaborat per aquest grup –impulsat per ISGlobal i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB)- sobre la immunitat contra la covid. Davant d'aquesta immunitat mínima de mig any, recomanen que amb dosis limitades de vacunes, no es considerin prioritàries les persones que acaben de passar la malaltia. Alerten també que les noves variants poden «comprometre» l'eficàcia de les vacunes en un futur.

L'autor principal de l'informe i investigador d'IrsiCaixa, Julià Blanco, ha explicat que, per exemple, encara no s'han identificat marcadors relacionats amb la protecció i no ha passat suficient temps per dir quant dura exactament la immunitat. Tot i això, la seva conclusió és que es genera una immunitat mínima de mig any.

D'altra banda, recomanen fer estudis prospectius per tal de definir marcadors de protecció immune i valors de tall que simplifiquin els assaigs clínics de vacunes. Aquests estudis haurien d'ajudar a decidir sobre la necessitat o no de revacunar. D'altra banda, no recomanen fer canvis en les dosis o el règim de les vacunes aprovades fins que no hi hagi més evidència.

També sobre les vacunes, consideren que és necessari fer una vigilància molecular tant en poblacions humanes com en animals per no perdre el control de la pandèmia i garantir l'eficàcia dels vaccins. També insisteixen que la vacunació global és necessària no només des del punt de vista ètic sinó també epidemiològic per poder arribar a la immunitat de grup.

tracking