Diari Més

Empreses

Antoni Cañete guanya les eleccions a PIMEC amb un 80% dels vots

Els comicis posen fi a 24 anys de mandat de Josep González al capdavant de la patronal

Antoni Cañete i Pere Barrios, després de conèixer els resultats de les eleccions a la patronal.

Antoni Cañete guanya les eleccions a PIMEC amb un 80% dels votsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actual secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, s'ha imposat amb contundència al candidat d'Eines PIMEC, Pere Barrios, i ha guanyat les eleccions a la patronal amb un 80% dels vots. Els comicis d'aquest dimarts han estat els primers amb dues candidatures en la història de la confederació, després de 24 anys de mandat de Josep González. Els col·legis electorals han estat oberts des de les deu del matí fins a les cinc de la tarda a les seus de la patronal a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Manresa. El resultat s'ha conegut passades les dotze de la nit, més de cinc hores més tard del previst.

En principi, els resultats s'havien d'anunciar cap a les set de la tarda, un cop hagués acabat el recompte. Tot i això, el vot delegat dels candidats ha alentit el procediment i les meses electorals de la seu de Barcelona s'han tancat gairebé a les deu del vespre.

La participació ha estat d'un 45,9% i s'han emès 3.717 vots en representació de 122.000 empreses. La candidatura d'Antoni Cañete ha rebut 3.097 vots, mentre que la candidatura de Pere Barrios n'ha tingut 599. Els 21 restants han estat vots en blanc.

A Barcelona, la candidatura d'Activisme Empresarial ha obtingut 2.239 vots, mentre que la candidatura d'Eines PIMEC, 457 vots. La candidatura d'Antoni Cañete ha recollit 288 vots a Girona, 219 a Lleida, 181 a Tarragona i 170 a la Catalunya central. La candidatura de Barrios, en canvi, ha rebut 45 vots a Girona, 15 a Lleida, 12 a Tarragona i 70 a la Catalunya central.

Els dos candidats han votat a dos quarts d'onze del matí i, a banda d'introduir la seva papereta, han entregat també una part dels vots delegats. Les mesures de seguretat i prevenció per la pandèmia han provocat restriccions de l'accés a la zona de la votació i, des de primera hora del matí, s'han congregat empresaris i autònoms a la porta de la seu de la patronal a Barcelona esperant per votar. De fet, les cues d'espera han superat les dues hores i alguns empresaris han titllat l'organització dels comicis d'un «desastre total» i una «falta de respecte».

En declaracions als mitjans aquest matí, Barrios ha criticat l'organització de les eleccions i ha acusat el candidat d'Activisme Empresarial, Antoni Cañete, de «col·lapsar» l'única urna habilitada per entregar tots els vots delegats. «Una vegada més, es veu que no hi ha pràctica en fer eleccions. És molt trist fer venir a la gent en un dia laborable i no atendre'ls», ha lamentat. Així mateix, Barrios ha assegurat que no s'ha garantit el vot secret, ja que el posicionament de les diferents associacions i gremis es deia en veu alta.

Cañete ha assegurat que el vot secret ha estat garantit en tot moment i ha atribuït les llargues cues d'espera a la participació «desbordant». Arran d'aquesta situació, l'actual secretari general de la patronal s'ha traslladat a la seu de Girona per dipositar els altres vots delegats. Aquesta tarda, ha tornat a la seu de Barcelona per acabar d'introduir els vots delegats restants.

El procés electoral

Les eleccions d'aquest dimecres posen fi al procés electoral iniciat el passat 2 de febrer, quan el president de PIMEC, Josep González, va anunciar la seva renúncia al càrrec de manera «immediata» després de 24 anys al capdavant de la patronal. En el seu comiat, González va assegurar que marxava amb «tranquil·litat» i va afirmar que la «continuïtat» estava «garantida» amb la candidatura de l'actual secretari general, Antoni Cañete.

De fet, PIMEC va aprovar al juliol la proposta de Josep González de designar Cañete com el seu substitut un cop finalitzés el seu mandat, inicialment previst fins al 2022. La decisió va ser aprovada pel Comitè Executiu de la patronal i posteriorment ratificada per la Junta Directiva.

Un dia després de conèixer la dimissió de Josep González, Eines de País va anunciar la seva candidatura davant la «sorprenent» convocatòria d'eleccions. Encapçalada pel vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Barcelona, Pere Barrios, Eines PIMEC proposava convertir-se en «l'única patronal» de Catalunya en nom del 99,8% de les petites i mitjanes empreses.

Aquest dilluns, un dia abans de les eleccions, el candidat d'Eines PIMEC va presentar un escrit d'al·legacions a la Junta Electoral de la patronal per denunciar la «manca de seguretat jurídica, desigualtat i irregularitats» en el procés electoral. Barrios va assenyalar «l'ús de recursos de l'entitat» a favor de la candidatura d'Antoni Cañete i va apuntar a un «defecte d'anticipació» en la convocatòria dels comicis.

Per la seva banda, el candidat d'Activisme Empresarial ha acusat Barrios de voler «trencar la democràcia» a través de l'impuls de la Llei de Cambres i «instrumentalitzar» PIMEC per la causa política independentista. En el seu acte de final de campanya, Cañete va defensar un nou model de governança per a la patronal, situar les petites i mitjanes empreses al «pont de comandament» i apostar per un capitalisme «inclusiu».

Celebració

Antoni Cañeteha celebrat la seva victòria als comicis, amb més d'un 80% dels vots. «Més de 100.000 empresaris han votat moderació davant la crispació. Han votat per un projecte i un programa, segurament davant oportunismes i desqualificacions», ha assegurat en una roda de premsa després de conèixer els resultats, a dos quarts de dues de la matinada. Cañete ha advertit que no hi pot haver «ingerències polítiques» a les institucions i ha demanat «deixar» que aquestes facin els seus processos «democràticament». El candidat d'Eines PIMEC, Pere Barrios, ha reconegut que el seu projecte «no encaixa» a la patronal, ja que els socis han decidit per majoria absoluta donar «continuïtat» a la direcció.

El guanyador de les eleccions a la patronal ha agraït la «complicitat» dels empresaris i ha criticat les «ingerències polítiques» a les institucions. El fins ara secretari general de la confederació ha defensat el seu projecte com una candidatura «plural» i ha fet una crida a «escoltar» també el missatge dels votants d'Eines PIMEC.

Cañete també ha defensat l'activisme empresarial com una «realitat» i ha proposat situar les petites i mitjanes empreses en el «pont de comandament», ja que representen el 99,8% del teixit empresarial. Així mateix, ha plantejat un «capitalisme inclusiu» i «pensar en petit» per aconseguir que les empreses catalanes creixin.

Per la seva banda, el candidat d'Eines PIMEC, amb el suport de l'ANC, ha agraït la confiança al 20% dels votats i ha afirmat que la seva proposta no era «tan destructiva» com es «volia fer veure». «Tenim projecte i hem vist clar que aquesta proposta en aquesta casa no encaixa», ha lamentat.

Barrios ha afirmat que els socis de la patronal tenen «molt clar» la seva aposta per una candidatura «continuista». «Potser proposàvem un canvi massa radical», ha lamentat.

tracking