Diari Més

La jornada electoral del 14-F a la premsa internacional

Les edicions digitals destaquen la caiguda de la participació i que els comicis donen un «impuls» a Sánchez

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, en roda de premsa.

La jornada electoral del 14-F a la premsa internacionalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels principals diaris internacionals destaquen en les seves edicions digitals el resultat de les eleccions del 14-F. «L'independentisme reforça la majoria al parlament regional», diu el francès Le Mondementre apunta que la victòria ha estat per al PSC, que «a priori no té els escons per poder prendre les regnes» del govern. El Financial Timestambé apunta al «reforç» de l'independentisme al Parlament i destaca que els partits independentistes superen el 50% dels sufragis «amb una baixa participació». Per la seva banda, el mitjà europeu Euronewsassenyala que l'extrema dreta de Vox irromp a la cambra catalana amb 11 escons, mentre Bloombergdiu que la victòria del PSC és un «impuls» a Pedro Sánchez.

«A banda de l'aritmètica, les eleccions seran recordades per celebrar-se en plena tercera onada de coronavirus», diu Euronews que, com la resta de mitjans, remarquen l'excepcionalitat d'aquests comicis per la pandèmia.

La BBC parla d'un «impuls» a l'independentisme mentre apunta que el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, està al «capdavant per ser el pròxim líder de Catalunya». Per la seva banda, The Guardiandestaca que l'independentisme supera el 50% dels vots «amb una participació de només el 53%».

A Itàlia, La Repubblicadiu que han guanyat «els moderats» d'ERC i que «els radicals de Junts queden relegats a la tercera posició». El diari Corriere della Seracreu que la victòria dels socialistes representa un «salt» per a Pedro Sánchez malgrat apuntar que l'independentisme manté la majoria.

La premsa dels Estats Units destaca també el creixement del bloc independentista malgrat la victòria socialista. L'agència de notícies Associated Pressi el diari The Washington Postapunten que els «partits que donen suport a la secessió d'Espanya han ampliat el seu control al Parlament», uns resultats que «no estaven clars» després de «la pandèmia i una frustrada oferta d'independència l'octubre de 2017». A més, afegeix que Catalunya segueix «dividida per la qüestió de la secessió».

Segons l'alemany Der Spiegel, l'independentisme ha guanyat unes eleccions «decisives per al futur del moviment», mentre el Süddeutsche Zeitungremarca que «la gent a Catalunya vota principalment partits partidaris de separar-se d'Espanya». «El candidat socialista rep més vots, però probablement no governarà», diu el diari alemany.

Per la seva banda, el portuguès Diário de Notíciasremarca que si bé Salvador Illa «venç», els independentistes «surten reforçats» i apunta que «una investidura de Salvador Illa sembla gairebé impossible després que els partits independentistes firmessin un document perquè no hi hagués pactes postelectorals amb el PSC». El diari Públicodestaca el resultat majoritari dels independentistes a Catalunya.

Al seu torn, l'argentí Diario Hoyapunta que «el PSC i ERC igualen en escons» i remarca una davallada de la participació respecte a les eleccions del 2017 amb «una caiguda de 22,5 punts percentuals». En canvi, el diari mexicà Mileniodestaca que el «separatisme amplia la majoria absoluta a Catalunya», encara que «els comicis deixen Salvador Illa victoriós en vots». Així i tot, contempla l'obertura d'un «ventall de negociacions per formar govern».

tracking