Diari Més

Salut estudia flexibilitzar les restriccions al comerç si es manté la baixada

Ramentol diu que la Setmana Santa haurà de ser «forçosament diferent» i afegeix que «com menys mobilitat hi hagi millor»

Els establiments tancats del centre comercial del Parc Central de Tarragona.

comerç, centre comercial, Parc Central de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que hi ha «cert marge» per estudiar flexibilitzar les restriccions al comerç en la propera de revisió si es manté la baixada dels indicadors. Ramentol ha recordat que, per exemple, els centres comercials porten 153 dies tancats. «Per tant, lògicament ho posarem sobre la taula», ha manifestat a RAC1, tot i que ha puntualitzat que això no vol dir que sigui així ja que s'ha de fer tot el procés d'estudi de la situació encara. D'altra banda, ha dit que la població s'ha de mentalitzar que la Setmana Santa haurà de ser «forçosament diferent» i ha sentenciat que «com menys mobilitat hi hagi millor». Si serà molt o poc diferent «dependrà del context epidèmic» del moment, ha afegit.

Les actuals restriccions estaran vigents fins al 22 de febrer. Durant la setmana que ve s'ha d'estudiar si aquestes es relaxen o no. Ramentol ha dit que el més lògic és retirar primer aquelles mesures que tenen una eficàcia «menor». Entre aquestes no ha situat el toc de queda, ja que ha defensat que és «efectiva» i «bastant més sostenible que el tancament d'un sector en concret». Tot i això, ha puntualitzat que també té efectes sobre la vida dels ciutadans i que s'aixecarà quan es pugui, com la resta.

El secretari no ha volgut entrar a valorar més a fons quins canvis es podrien produir ja que ha assegurat que serien «globus sonda» i que cal esperar al procés d'estudi i pressa de decisió dels experts.

En línies generals, ha afirmat que els indicadors estan millorant, fins i tot més del que preveien, però ha insistit en la cautela per l'«amenaça» de la variant britànica. De moment, ha explicat que no s'observa un impacte destacat d'aquesta com ha pogut passar en altres territoris. Tot i això, ha indicat que la baixada a les UCI és «exasperadament lenta».

De cara al futur, sí ha dit que «hi ha dades per l'esperança» i ha posat com exemple l'efecte de la vacunació a les residències.

Repetir l'estudi de l'Apol·lo en grans esdeveniments com el MWC

Per últim, ha indicat que en les dates en que està previst el Mobile World Congress o els festivals de música hi haurà encara un context de pandèmia però s'espera que la immunització sigui «molt superior» gràcies a la vacunació. Per això, ha dit que no és com per plantejar-se la prohibició ara mateix però tampoc «fer com si no hagués passat res».

En aquest sentit, s'ha mostrat «encantat» de poder repetir l'experiència de l'estudi que es va fer a la Sala Apol·lo. «Si en algun moment d'aquí a l'estiu tenim l'ocasió de repetir alguna experiència emulant algun esdeveniment de masses, com podria ser el Mobile o els festivals estarem encantats», ha manifestat concretament.

tracking