Diari Més

Els partits exhibeixen les seves diferències en la millora del sistema de salut i l'economia

Al debat de la CCMA, el PPC carrega contra el «populisme» de Vox, i els comuns i PDeCAT ataquen JxCat per les seves polítiques

Foto de grup dels nou candidats a la presidència de la Generalitat moments abans de l'inici del debat electoral del 14-F a TV3

Els partits exhibeixen les seves diferències en la millora del sistema de salut i l'economiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat electoral del 14-F de TV3 i Catalunya Ràdio ha constatat les diferències entre els partits en la millora de la salut i la reconstrucció social després de la pandèmia de la covid-19. Durant el debat s'han produït picabaralles entre el PPC i Vox amb acusacions de «populisme» i retrets entre els comuns, Junts i el PDeCAT per les decisions preses pel Govern durant la pandèmia i per les propostes electorals. El presidenciable del PSC, Salvador Illa, ha estat el centre de les crítiques de bona part dels candidats en creure que ha estat «irresponsable» per deixar el Ministeri de Sanitat per ser el cap de llista. També han rebut retrets Junts i ERC per la gestió del Govern de la pandèmia.

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat que la covid acabarà de la mà de la ciència i la vacuna però no amb el negacionisme. Des el PPC, Alejandro Fernández, li ha retret «incompetència» i «arrogància» i li ha dit que després de la gestió al ministeri «no té credibilitat».

El presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, ha dit que la despesa en salut que vol impulsar el PSC és «inferior» al que ja ha fet el Govern i li ha recordat que l'Agència de Salut Pública ja funciona i està desplegada. Aragonès ha apostat per una llei de concertació de l'economia social i una del tercer sector i ha demanat blindar el sistema residencial.

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha conclòs que l'independentisme i l'esquerra són la «principal amenaça» per la pandèmia. Garriga ha rebut crítiques per part del PPC quan l'han acusat de ser incoherent per voler gestionar la Generalitat i al mateix moment demanar la fi de l'estat de les autonomies.

Qui també s'ha sumat a les crítiques a Vox i ha dit que el candidat va formar part del PP ha estat Carlos Carrizosa (Cs). El líder de la formació taronja ha explicat que la pandèmia s'ha d'abordar posant els científics «per davant dels polítics» i no haver d'escollir entre salut i economia.

Comuns i PDeCAT ataquen Junts

La cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach, ha acusat Junts de voler convertir Catalunya en «l'Andorra del Sud» on els més rics «no contribueixin». Albiach ha demanat una gestió pública de les residències perquè ningú «s'embutxaqui els diners a costa dels nostres avis».

Des del PDeCAT Àngels Chacón ha retret a Junts la «solitud» i la «incertesa» que han patit els avis durant la pandèmia. Ha demanat millorar el finançament de la llei de dependència. Chacón s'ha mostrat «al·lucinada» per sentir Borràs parlar de la defensa dels sectors productius i ha recordat que va ser ella com a consellera qui va liderar la tasca.

Al seu torn, Laura Borràs (Junts) ha celebrat com és el sistema de salut català malgrat ha admès que necessita un «reforç» en el finançament. Per la seva banda, Dolors Sabater, de la CUP, ha lamentat en diverses ocasions el tarannà de debat i ha apostat perquè la vacunació no estigui «subjecta» a interessos lucratius de les multinacionals. «El públic és el prioritari», ha apuntat.

Junts i ERC pressionen el PSC

Aragonès ha aprofitat el debat a la televisió pública per tornar a convidar Illa a aclarir si acceptarà els vots de l'extrema dreta per arribar a la Generalitat. També li ha retret el «centralisme» en la gestió de la pandèmia.

En la mateixa línia, Laura Borràs ha dit que els fons europeus de reconstrucció han d'estar gestionats des de Catalunya i ha carregat contra la gestió de la pandèmia del govern espanyol.

Illa ha retret a Junts i ERC que no siguin «lleials» i els ha recordat que com a ministre va donar suport a les decisions del Govern. En aquest punt, Aragonès ha dit a Illa que no pot ser el cap del Govern perquè actuaria amb «submissió» al PSOE i no defensaria els interessos del país.

Tant Cs com Junts han alertat durant el debat d'un pacte tripartit entre PSC, ERC i comuns. «Diuen que no es casaran però ja actuen com una parella de fet», ha apuntat Borràs.

tracking