Diari Més

Societat

La Guàrdia Urbana de Barcelona fa esborrar un grafit a favor de Hasel que titllava Joan Carles I de 'xoriço'

L'Ajuntament nega cap «instrucció política» i considera que eliminar el mural ha estat «un error»

La brigada de neteja eliminant el mural de Barcelona.

La Guàrdia Urbana de Barcelona fa esborrar un grafit a favor de Hasel que titllava Joan Carles I de 'xoriço'@MontsePlanasSan

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis de neteja municipals de Barcelona, per ordre de la Guàrdia Urbana, han esborrat aquest dilluns un grafit a favor de la llibertat del raper lleidatà Pablo Hasél, condemnat a presó per l'Audiència Nacional, i que titllava el rei emèrit, Joan Carles I, de 'lladre', 'xoriço' i 'assassí d'elefants', entre altres coses. En la pintura, al parc de les tres xemeneies del Poble-Sec, i pintada aquest cap de setmana, es veu la cara de Joan Carles de Borbó amb diverses fletxes clavades i expressions com 'fill putatiu de dictador' o 'paràsits', a més de demanar la llibertat de Hasél.

En un tuit, el raper ha dit: «ni això toleren aquests repugnants fidels servidors del règim». En una altra piulada ha afegit: «Ja no és que Unides Podem no faci absolutament res per evitar els nostres empresonaments, és que a sobre els seus ajuntaments, com el de Colau, esborren murals republicans per la llibertat d'expressió. Farsants els queda curt».

El regidor de Drets de la Ciutadania de l'Ajuntament, Marc Serra, ha negat cap «instrucció política» en el fet i ha considerat que eliminar el mural, que ha definit com una pintura «artística emprada per la llibertat d'expressió», ha estat «un error». Ha subratllat que estava pintat en un indret permès per fer-ho i ha assegurat que el consistori ha obert una investigació per saber perquè s'ha acabat eliminant.

Serra ha afegit que el consistori s'ha posat en contacte amb l'artista per fer-li arribar una «disculpa pública» de la institució i per posar-se a la seva disposició per informar-lo de com evoluciona la «revisió del protocol». Serra ha afirmat que l'equip de govern té «un objectiu compartit» amb l'autor d'aquest mural i amb la resta d'»artistes urbans», que és que un fet com aquest «no torni a passar».

El regidor ha aprofitat l'ocasió per considerar que és «una vergonya» que «un músic com Hasél pugui entrar a la presó per les lletres de les seves cançons», i s'ha sumat, en nom del consistori, a la denúncia per aquest fet que s'ha aixecat des de diversos fòrums de la societat.

De la seva banda, el raper mallorquí exiliat a Bèlgica, Josep Valtonyc, ha denunciat que s'hagi esborrat la pintura, al districte de Sants-Montjuïc. En un tuit ha dit: «Ada Colau fa raps dient que són gent de carrer, fa tuits a favor de la llibertat d'expressió però no ha tardat ni 24 hores a fer que esborrin un grafit a favor de la llibertat de Pablo Hasél, una mostra d'art de carrer que denuncia una realitat: que els Borbons són uns lladres!».

tracking