Diari Més

La variant britànica va arribar a Catalunya per Any Nou, segons un estudi de les aigües residuals

No es va detectar la variant britànica el dia 22 de desembre passat i sí que es va fer el dia 13 de gener de 2021

Un metge manipulant unes mostres.

fàrmac, investigació, coronavirus, mostres, laboratori, medicamentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La variant britànica del virus SARS-CoV-2 va arribar a Catalunya probablement a principis d'aquest any 2021, segons han constatat les aigües residuals de la depuradora del Besòs, una de les més grans del món cobertes i la que processa més litres d'aigua de Catalunya.

Aquesta planta, capaç de depurar uns 525 milions de litres d'aigües residuals al dia, no havia detectat la variant britànica del virus el dia 22 de desembre passat i sí que ho va fer el dia 13 de gener passat, i ho va tornar a constatar els dies 20 i 27 del mateix mes.

Així ho confirmen les dades facilitades aquest dimecres en roda de premsa telemàtica de diversos càrrecs del Departament de Salut i també el catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona Albert Bosch, que dirigeix el Grup de Virus Entèrics.

Aquest grup va elaborar l'any passat 2020 un estudi en el van detectar la presència del coronavirus causant de la covid-19 en mostres d'aigües residuals recollides el 12 de març de 2019, que indicarien que la infecció era present gairebé un any abans que es tingués constància de qualsevol cas en el món.

Encara que la covid-19 és eminentment una malaltia respiratòria, s'ha demostrat que hi ha grans quantitats de genoma del coronavirus en la femta, que posteriorment arriben a les aigües residuals, la qual cosa ha fet que l'epidemiologia basada en les aigües residuals pugui alertar de la circulació del virus entre la població.

Ara, Bosch i el seu equip treballen, amb una tècnica en la qual utilitzen una PCR especial, per a poder detectar uns nucleótics (molècules) que té la variant britànica del virus mitjançant la prospecció de diverses estacions d'aigües residuals de Catalunya.

Segons aquestes anàlisis, el dia 18 de gener es va veure una major presència de la variant britànica en les depuradores de Banyoles, Granollers, El Prat de Llobregat, Martorell i Rubí que en les de Sabadell, Montcada i Reixac, Berga o El Vendrell.

En canvi, el dia 25 de gener les mostres de Banyoles continuaven presentant un nivell similar de presència de variant britànica però aquesta s'havia incrementat en les aigües de Girona, Granollers, Rubí, Sabadell, Montcada i Reixac, Abrera, Martorell i El Vendrell.

A Lleida, Igualada i Berga les aigües residuals analitzades aquest mateix dia no van detectar la variant britànica, i sí la variant de Wuhan, l'hegemònica de moment a Catalunya.

En el cas de la ciutat d'Olot (Girona) el percentatge de la variant britànica en les aigües residuals s'elevava al 30% del total a data d'ahir, dia 2, segons ha indicat el doctor Bosch.

A causa d'aquesta circumstància i a l'alta incidència de casos de covid-19 detectada també a les escoles de la localitat, el Departament de Salut farà un cribratge en tots els centres educatius, ha anunciat avui en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

tracking