Diari Més

Catalunya doblega la corba cada vegada que endureix les restriccions

Experts atribueixen la gravetat de la tercera onada a la relaxació de les mesures per les festes nadalenques  

Un boxs de l'UCI amb un pacient ingressat per coronavirus.

coronavirus, PCR, UCI, covid, virus, CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya porta quinze dies doblegant la corba epidèmica de la tercera onada, més greu que la segona, gràcies a restringir gairebé totes les activitats socials, culturals, comercials i esportives, amb un confinament municipal tots els dies i un toc de queda permanent entre les 22 i les 6 hores.

Catalunya ha aconseguit doblegar la corba, tant en la segona onada com en la tercera, cada vegada que ha endurit aquestes restriccions, com recorden els epidemiòlegs, que atribueixen la gravetat de la tercera onada, amb major mortaldat i més saturació de les UCI que la segona, a la relaxació de les mesures que va propiciar elGovernper les festes nadalenques.

Des que el Govern va aprovar el segon estat d'alarma, el passat 25 d'octubre, perquè les CCAA poguessin aplicar el toc de queda nocturn, Catalunya va establir el més sever, de les 22 a les 6 hores, mesura que només va relaxar els dies 24 de desembre, 31 de desembre i 5 de gener, amb motiu de la Nit de Nadal, la Nit de Cap d'Any i la nit de Reis, en què va ampliar l'horari.

Catalunya, la més dura

El govern català presumeix que és el que ha aplicat les mesures restrictives més contundents de totes les comunitats autònomes, la qual cosa li està valent les protestes de molts dels sectors afectats, especialment el de la restauració i el comerç, el sector de l'oci i els gimnasos.

Des del passat 7 de gener, una vegada acabades les festes, manté els centres comercials tancats, també les botigues de més de 400 metres quadrats i els gimnasos. Igualment ha ordenat el tancament de tots els establiments de productes no essencials durant els caps de setmana.

Les discoteques, casinos, prostíbuls i sales de ball estan tancades des de després de l'estiu i l'esport no professional, paralitzat des de gener.

Des del 7 de gener, els catalans, que ja van sofrir un confinament municipal durant el cap de setmana en la segona onada, no poden sortir del seu municipi cap dia si no és per treballar, anar al metge, a l'escola o a algun assumptes legal ineludible, i els bars i restaurants tenen limitada la seva obertura de 7 a 9.30 hores, per donar esmorzars, i de 13 a 15.30 hores, per donar menjars. En la resta de l'horari només poden servir menjars o begudes per a portar.

El tancament de la restauració, clau

Després de vèncer la segona onada, el sector de la restauració va poder reobrir el 23 de novembre amb un horari limitat de 6 a 21.30 hores, amb aforaments limitats al 30% en el seu interior, en una primera fase de la desescalada, que es pensava que anava a ser definitiva amb l'arribada de la vacuna a finals de desembre.

Un 70% dels bars, restaurants i cafeteries van reobrir i a penes quinze dies després, les xifres de contagis, que no havien caigut del tot -es mantenien per sobre de 1.000 i amb entre 30 i 50 morts diaris-, van tornar a pujar, la qual cosa va corroborar a les autoritats sanitàries que aquests locals eren un lloc de contagi, sobretot si no es mantenien els aforaments restringits.

A més, les UCI no es van buidar de pacientscovid, ja que el menor número en la desescalada de la segona onada van ser 317 ingressats greus el 23 de desembre.

A partir d'aquesta data les UCI van tornar a sumar més ingressos que altes i s'han tornat a omplir fins aconseguir els 730 ingressats aquest 1 de febrer, en el pic de la tercera onada en les UCI (el pic en la segona onada van ser 592 pacients greus el 16 de novembre, i 1.528 en el pic de la primera, el 6 d'abril).

Desescalada de la segona onada

Amb la restauració tancada diverses setmanes al novembre, Catalunya havia aconseguit tenir poc més de 1.000 contagis diaris, la xifra considerada controlable, però l'arribada de les festes nadalenques, la pressió econòmica i social va fer que elGoverniniciés una desescalada mentre accelerava els cribratges amb testPCRa les localitats on es disparaven els contagis.

La fase 1 de la desescalada de la segona onada a Catalunya es va iniciar el 23 de novembre amb la reobertura, limitada en horari i aforament, de bars, restaurants, esport i cultura, amb auguris optimistes davant la previsió de l'arribada de la vacuna podria immunitzar a 300.000 catalans abans de Setmana Santa i frenar una tercera onada.

La tercera onada

No obstant això, després de doblegar la corba de la segona onada, el 9 de desembre els casos van començar de nou a créixer i després ho van fer els hospitalitzats, i finalment els pacients greus i les defuncions.

Com les UCI partien ja amb més de 300 ingressats percovidde la segona onada, aquestes han tornat a sofrir una pressió que no vivien des de la primera onada, encara que aquesta setmana poden començar a notar l'alleujament ja del descens de la tercera onada.

Teatres, cinemes i sales de concerts amb el seu aforament al 50%, actes religiosos al 30%, i amb el tancament de centres comercials, gimnasos, a més de discoteques, sales de ball, botigues no essencials el cap de setmana, i bars i restaurants des de les 15.30 hores, confinament municipal, toc de queda i la progressiva vacunació, el govern català sembla haver donat amb l'ajust per anar disminuint a poc a poc els contagis.

Aquestes mesures es mantindran fins al 7 de febrer i probablement es prorrogaran en gran part perquè les autoritats sanitàries ja han comprovat que, quan estrenyen les mesures restrictives, el virus retrocedeix i quan les relaxen, «la bestiola» es dispara.

tracking