Diari Més

El Govern farà 60.000 tests d'antígens als membres de les meses i canvia la mascareta quirúrgica per l'FFP2

Salut descarta vacunar els participants de les meses i estudia com garantir el dret de vot dels residents

Una mà enmig de butlletes al Congrés i el Senat en les eleccions del 26-J.

butlletes, eleccions, sobre, urna, votacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern oferirà als titulars i els primers suplents de les meses electorals que es puguin fer un test d'antígens els dies previs al 14-F. Aquest test serà voluntari i es farà, preferentment, entre el 9 i el 12 de febrer als CAP. La previsió és fer 60.000 proves. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat aquesta decisió després de la reunió amb la mesa de partits, on també s'ha comunicat que finalment es facilitaran mascaretes FFP2 i no quirúrgiques. Entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan es preveu que votin els contagiats i en quarantena, s'hauran de posar EPI complet. D'altra banda, ha descartat vacunar els membres de les meses ja que el calendari no permet garantir la immunitat i hi ha escassetat de vaccins.
Ramentol ha explicat aquest dijous, poques hores abans que comenci la campanya electoral, l'actualització del protocol de cara al 14-F perquè els punts de votació siguin «el més segurs possible». Amb tot, ha insistit que per a Salut «no és un bon moment» per celebrar les eleccions davant de la situació epidemiològica i assistencial de la pandèmica de la covid-19 prevista per a les properes setmanes.

Tests d'antígens

Salut es posarà en contacte amb els titulars i primers suplents de les meses per oferir-los la possibilitat de fer-se un test d'antígens els dies previs al 14-F al centre d'atenció primària (CAP), amb la previsió que siguin amb cita prèvia. Ramentol ha aclarit que els tests no són obligatoris, sinó un oferiment. Una prova diagnòstica no pot ser obligatòria. En cas que el test donés positiu, aquella persona s'hauria d'aïllar i rebria la baixa laboral.

En qualsevol cas, el secretari general de Salut ha recordat que tenir un test negatiu no eximeix de complir les mesures, ja que aquest resultat és una 'fotografia fixa' i la persona es pot contagiar en qualsevol altre moment. Es tracta d'una mesura complementària, ha dit.

A Salut també li interessa tenir aquesta fotografia de la transmissió del virus en un «sector important de la població», com és el dels membres de les meses. Però de la mateixa manera que faran aquest cribratge previ, no tenen previst repertir-lo al cap d'uns dies.

Salut s'ha decantat pels tests d'antigen, amb resultat ràpid, i no per les PCR, que necessiten ser processades al laboratori, perquè fer-ne unes 60.000 d'addicionals en pocs dies podria afectar un sistema diagnòstic ja tensat, ha exposat Ramentol. Actualment es fan unes 40.000 proves PCR al dia.

FFP2 i més protecció per a l'última hora

El secretari general de Salut ha explicat que facilitaran als membres de les meses una mascareta FFP2 i no una de quirúrgica davant la «notícia creixent de la variant britànica» del coronavirus, que ja té una transmissió comunitària «significativa» a Catalunya, ha reconegut.

De cara al tram específic de 19h a 20h, es facilitarà als membres de les meses una bata resistent als líquids, pantalla facial i guants. Es tracta d'un equip de protecció individual (EPI) homologable al que fan servir els sanitaris quan fan proves diagnòstiques del coronavirus.

Salut Pública està dissenyant un protocol de formació per a l'ús d'aquests EPI. Se n'encarregarà una figura anomenada referent higiènic sanitari. No seran professionals de centres de sanitaris, sinó de l'administració local que hauran rebut una formació prèvia.

Preguntat per si els membres de la mesa poden portar aquest EPI durant tota la jornada, Ramentol ho ha desaconsellat i ha assenyalat que el paper de Salut i d'aquests referents higiènics sanitaris és fomentar el bon ús del material de protecció al llarg de la jornada. «El bon ús implica utilitzar-los en el moment adequat», ha resolt.

En aquest sentit, Ramentol ha destacat la importància d'adequar l'EPI al risc epidemiològic de cada moment i ha indicat que quan s'estigui en contacte amb la població en general el que és recomanable és la mascareta FFP2, mentre que la franja en què s'esperen les persones contagiades o que han estat contactes és quan s'haurà d'augmentar el grau de protecció. També ha advertit que utilitzar tot el dia l'EPI complet pot tenir problemes de comoditat.

No es vacunaran els membres de les meses

El Govern també ha tancat la porta a vacunar els membres de la mesa, un debat que va obrir Exteriors en plantejar aquesta possibilitat. Ramentol ha explicat que s'ha estat examinant tècnicament aquesta possibilitat però que han conclòs que, en aquests moments, «no és prioritari vacunar els membre de les meses» davant de la «manca de disponibilitat de vacunes».

El secretari general de Salut ha assenyalat que la prioritat és concentrar les dosis disponibles en els segments de la població més vulnerables, i encara més davant dels problemes de subministrament dels últims dies. Cal recordar que els grups prioritaris a rebre la vacuna són els més vulnerables o els de més risc davant del virus en una estratègia acordada a nivell europeu.

Un altre dels arguments que s'han tingut en compte, ha indicat Ramentol, és que tampoc es podria garantir la immunització efectiva dels membres de les meses d'aquí al 14 de febrer, ja que calen dues dosis posades amb 21 dies de diferència.

Residències

El secretari general de Salut ha explicat que estan estudiant com garantir el dret de vot de les persones que viuen en residències però no ha volgut avançar possibles mesures per «respectar el debat tècnic» i «les resolucions que en puguin sortir».

En qualsevol cas, ha deixat clar que no es pot negar el dret de vot dels residents i ha assenyalat que la urna mòbil és una de les possibilitats que han explorat, però que el «marc normatiu estatal dona pel que dona» i que hauran de «trobar el millor sistema per garantir el dret a vot amb les màximes garanties sanitàries».

Els metges no dictaminen si algú és apte per ser en una mesa

Ramentol ha fet referència a les moltes peticions d'informes clínics que estan rebent els metges de família de cara al 14-F per part de persones que els ha tocat formar part d'una mesa electoral. El responsable de Salut ha volgut aclarir que aquests informes recullen els antecedents patològics d'una persona, però que en cap cas poden dictaminar si és apta o no per ser membre d'una mesa, tasca que correspon a les juntes electorals de zona, ha indicat. «No correspon al sistema de salut ni als metges. És important centrar bé les expectatives», ha recalcat.

tracking