Diari Més

Salut

El confinament domiciliari millora la salut respiratòria de pacients amb malalties pulmonars

Les aguditzacions de l'MPOC van disminuir un 62% entre els mesos de març i maig del 2020, segons una recerca lleidatana

Integrants del grup de recerca translacional en Medicina Respiratòria de l'IRBLleida i la UdL, en una imatge d'arxiu.

El confinament domiciliari millora la salut respiratòria de pacients amb malalties pulmonarsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una recerca lleidatana ha confirmat la millora de la salut respiratòria dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) durant el confinament domiciliari d'entre març i maig del 2020. De les 310 persones contactades, el 62% va presentar menys aguditzacions, especialment moderades i greus, que en el mateix període de l'any anterior. «El fet que els malalts respiratoris es quedessin a casa va comportar, segurament, que s'exposessin menys a altres factors de l'entorn, tant socials com de l'ambient, com a l'exposició a la pol·lució o a patògens estacionals», apunta la investigadora Jessica Gonzalez. A més, «probablement, també es van incrementar les mesures d'autocura, que van fer que presentessin menys aguditzacions», assenyala.

La responsable de l'estudi també remarca que aquesta situació ha permès detectar que, a més dels medicaments, hi ha altres elements externs que poden afavorir la situació d'aquests pacients. «Aquesta disminució de les descompensacions respiratòries dels pacients també ha comportat una disminució dels costos de salut directament relacionats amb malaltia respiratòria», afegeix Gonzalez.

L'estudi, que s'ha publicat a la revista Chest, de l'American Collegue of Chest Physicians, ha estat realitzada pel Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL), que està integrat per professionals sanitaris dels hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria i personal investigador del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES). Aquest grup va analitzar els efectes del tancament domiciliari per la covid-19 sobre l'estil de vida de les persones amb malalties cròniques, en concret, sobre la MPOC (una malaltia molt freqüent que afecta aproximadament al 9% de la població adulta) o la bronquitis crònica.

La recerca ha estat possible gràcies al suport d'una ajuda Miguel Servet de l'Instituto de Salud Carlos III, cofinançada amb l'European Social Fund (ESF) 'Investing in your future'.

tracking