Diari Més

Un epidemiòleg reclama més restriccions a Catalunya

Daniel Prieto-Alhambra lamenta la pressió hospitalària que hi ha al territori

Una dona caminant amb mascareta.

Europa amplia les restriccions davant l'augment de contagis i defuncionsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El catedràtic de farmaco-epidemiologia de la Universitat d'Oxford Daniel Prieto-Alhambra creu que Catalunya «no es pot permetre» una velocitat de propagació de la covid-19 d'al voltant de l'1 i defensa majors restriccions que la facin baixar de manera ràpida davant l'amenaça de la nova variant britànica del virus.

En declaracions a RAC-1, l'investigador català ha assegurat que «la nova variant augmenta molt la trasmisibilidad i fa que, amb les mesures que tenim a Catalunya, és força probable que no s'aconsegueixi mantenir la R per sota de 1».

Després d'algunes setmanes, la velocitat de propagació del virus (l'Rt) ha baixat aquest dissabte per primera vegada del 1, el llindar a partir del qual es pot considerar que l'epidèmia s'estabilitza i comença a remetre, amb un índex del 0,97.

Segons el parer de Prieto-Alhambra, «el problema de Catalunya és la pressió hospitalària», per la qual cosa ha requerit mesures per a restringir la mobilitat «que baixin la R de forma més ràpida».

Qualsevol variant més transmissible de la covid-19 (com l'originària de Gran Bretanya i que ja s'ha detectat a Catalunya) suposa un risc major per al sistema sanitari que una més letal «perquè el nombre de casos, ingressos i morts és major», segons l'investigador.

En aquest context, ha assenyalat que «se'm fa difícil pensar com es podrà votar» a Catalunya el pròxim 14 de febrer, si es manté finalment aquesta data.

«S'hauria de ser molt imaginatiu i pensar en solucions per a minimitzar el risc perquè, si no, el risc de contagi durant la votació pot ser alt», ha advertit.

tracking