Diari Més

Espanya perd milers de dosis de Pfizer per la falta de xeringues adequades

Andalusia, Madrid i Catalunya reconeixen que no estan aprofitant la sisena dosi de tots els vials

Un dels vials amb la vacuna contra la covid-19.

L'Agència Europea del Medicament desaconsella reaprofitar les restes dels vials per formar una dosi extra de la vacunaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Algunes de les comunitats autònomes d'Espanya estan perdent dosis de la vacuna Pfizer perquè no compten amb les xeringues adequades per extreure 6 dosis de cada vial, segons ha avançat la Cadena SER.

El passat 8 de gener, l'Agència Europea del Medicament (EMA) va acceptar un canvi al propecte on es permetia extreure de cada vial de Pfizer sis dosis enlloc de cinc. Per aconseguir-les cal utilitzar unes xeringues amb un «volum mort baix», és a dir, que l'espai entre l'agulla i l'èmbol de la xeringa sigui mínim. Com més petit sigui aquest espai menys dosis es perden. Les xeringues ideals són les d'1 ml graduades a 0,1 ml.

Davant aquest fet, el Ministeri de Sanitat va demanar a les comunitats autònomes que aconseguissin el màxim possible d'aquestes xeringues per poder aconseguir les sis dosis de cada vial, però no totes han aconseguit la quantitat suficient.

Segons la SER, Andalusia i Madrid no estarien extraient la sisena dosi per falta del material correcte, mentre que Catalunya ho aconsegueix en dos terços dels vials. A Galicia estarien extraient les sis dosis del 90% dels vials.

Pfizer ha recordat que els acords pactats amb la Unió Europea s'han fet per dosis i no per vials, fet que suposarà que Espanya en rebi menys de les previstesquan s'apliqui la modificació del propecte de la vacuna. El laboratori està negociant amb la UE en quina data començarà a comptabilitzar-se la sisena dosis dels vials.

tracking