Diari Més

Illa diu que el problema de la vacunació està en el nombre de dosis que arriben a l'Estat

Sanitat «escoltarà» la proposta de les comunitats de situar el toc de queda a les 20h

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixent en roda de premsa.

Illa diu que el problema de la vacunació està en el nombre de dosis que arriben a l'EstatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a La Sexta que «el coll d'ampolla» actual en el procés de vacunació no és la capacitat del sistema d'administrar la vacuna, sinó el nombre de dosis que estan arribant. Ha posat com a exemple els problemes de distribució de Pfizer, que aquest dilluns només ha enviat el 56% de les dosis acordades. Amb tot, el ministre ha descartat un confinament dur perquè al seu entendre les mesures adoptades fins ara són «suficients» per plantar cara a la tercera onada. Ha promès, però, que «escoltarà» les propostes de les comunitats autònomes que volen iniciar el toc de queda a les 20h.

Illa ha descartat el confinament domiciliari sever perquè «pensem que amb les mesures que tenim en marxa podem doblegar aquesta tercera onada» com «vam fer a la segona onada».

Segons Illa, els indicadors, les actuacions de resposta i l'avaluació de les mesures «funcionaran». «Derrotarem la tercera onada», ha afirmat el ministre, que ha recordat que encara estem en estat d'alarma.

Segons Illa, aquest criteri té a veure «amb l'experiència que hem adquirit» i amb les «mesures quirúrgiques» que s'han adoptat a cada territori. «Això no és una qüestió mecànica, sinó una anàlisi global dels indicadors, i un cop feta l'avaluació s'adapta la resposta», ha dit.

Malgrat les crítiques, el ministre ha insistit que no entrarà en enfrontaments amb les comunitats, però «pensem que l'estratègia que ens vam donar conjuntament servirà per derrotar la tercera onada».

«Ja estem fent cogovernança, ens veiem cada setmana amb les comunitats», ha afirmat, i ara «cal fer el que ja va servir per derrotar la segona onada».

Respecte a la petició per establir el toc de queda a les 20h, Illa ha recordat que el toc de queda ha de tenir garanties jurídiques i l'estat d'alarma té unes limitacions clares que es van aprovar al Congrés dels Diputats, que fixa el termini entre les 10 de la nit i les sis del matí.

«Considerem que el toc de queda a les vuit de la tarda no està emparat per l'estat d'alarma i per això ho hem portat al Tribunal Suprem». Segons Illa, en tot cas mentre no es resol el recurs els ciutadans de Castella i Lleó «han de respectar el que ha dictat l'autoritat sanitària de Castella i Lleó».

La qüestió es debatrà al consell interterritorial de dimecres. Segons Illa el Ministeri «escoltarà» les propostes de les CCAA. «De moment el que sabem és que amb el paquet de mesures que tenim en marxa vam aconseguir derrotar la segona onada» i «derrotarem la tercera» amb «els mateixos instruments».

Ritme de vacunació «òptim»

Segons Illa, el ritme de vacunació actual és «òptim» i «el coll d'ampolla no és la capacitat del sistema de vacunar, sinó les dosis que rebem». Ha recordat que l'Estat ja rep dos tipus de vacunes i n'espera dues més en breu. «Anirem rebent més dosis», ha dit, i «entre març i abril tindrem un increment molt important del nombre de vacunes».

«El sistema públic té capacitat i també hi ha el recurs de la sanitat privada», i «tots els oferiments són d'agrair i per tenir en consideració», ha dit el ministre, però «en aquests moments el coll d'ampolla és el nombre de dosis que arriben».

Illa ha negat cap tracte discriminatori en el repartiment a les comunitats autònomes, contràriament al que diu la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En tot cas ha recordat que Pfizer ha tingut un incident de producció i en comptes de rebre 375.000 dosis n'han arribat un 56%.

Malgrat aquests endarreriments ha mantingut la promesa de tenir el 70% de la població vacunada a l'estiu i ha assegurat que les vacunes són «segures i eficaces».

Variant brasilera

Illa ha recordat que l'Estat ha adoptat mesures similars a les de la resta de països europeus per evitar la propagació de la soca britànica. Pel que fa a la brasilera «anirem veient les mesures que adopten els nostres socis europeus», però a hores d'ara «no» es planteja tancar l'accés de vols procedents de Portugal o Llatinoamèrica.

Illa, candidat

El ministre ha insistit que mentre no comenci la campanya electoral està centrat «al 101%» a la seva tasca com a ministre de Sanitat. No s'ha volgut pronunciar sobre les crítiques que demanen la seva dimissió, però ha recordat que alguns que l'apunten, com el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, tampoc ha abandonat el seu càrrec.

En tot cas ha afirmat que si guanya les eleccions no formarà cap govern amb partits independentistes, «i ERC és un partit independentista».

tracking