Diari Més

Noves restriccions

El Procicat confirma la pròrroga d'una setmana de les restriccions anti-covid actuals

Argimon carrega contra l'alcalde de Riudoms per haver-se vacunat en una residència

Un agent dels Mossos d'Esquadra comprovant el certificat que li mostra un conductor en un control de trànsit a la T-11, a Tarragona,

Els Mossos detecten 23 conductors al Camp de Tarragona que s'han saltat el confinament municipalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya va anunciar la pròrroga durant set dies més de les mesures restrictives vigents després del Procicat que es va desenvolupar al llarg d’aquest matí. Així ho va detallar la consellera de Salut, Alba Vergés, qui va puntualitzar que «s’ha decidit prorrogar set dies les mesures que estan vigents (des del 7 de gener) per frenar la transmissió del virus, ja que portem setmanes de creixement des de principis de desembre».

Ara bé, la consellera també va assegurar que no s’ha detectat que les dates festives hagin estat acompanyades d’un increment de casos positius de coronavirus. «No hem vist, de moment, una acceleració a causa de Nadal, Sant Esteve o Cap d’Any, però la podríem veure en els pròxims dies», va detallar en aquest sentit. Entre d’altres, es mantindrà el confinament municipal i el tancament dels comerços no essencials durant el cap de semana.

Va lamentar Vergés que «avui tenim 2.541 persones ingressades als hospitals i 497 a les UCI (Unitat de Cures Intensives) i sabem que els números creixeran en els pròxims dies. El ritme d’entrada a les UCI es manté , fet que fa pensar que ho podrem tenir molt més complicat en les pròximes setmanes». «No veiem la frenada i, per aquest motiu, necessitem aquests set dies més», va detallar

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va felicitar-se perquè «hem aconseguit baixar un 4% el nombre de casos positius, una situació que no hem vist durant l’últim mes». Tot i això, també va lamentar que «l’indicador clau és el nombre de persones en les UCI i, en les últimes setmanes, ens movem en un creixement del 20%».

Incidint en les UCI, Argimon va detallar que «a Catalunya tenim 600 llits estructurals d’UCI i, amb aquests, en principi, en tenim suficient per indicació de l’OMS». També va parlar d’una ampliació de llits, de «600 a 900», tot i que va voler puntualitzar que «un llit d’UCI vol dir 3 coses: capacitat de monitoritzar el pacient, capacitat de ventilar i una ràtio de personal molt concret. Nosaltres no tenim un 30% d’intensivistes (personal de cures intensives) a la porta per esperar ser contractats, ni un 30% més d’infermeres». «Això no ho tenim», va lamentar, tot especificant que «estirem els llits d’UCI, però ho fem amb el mateix personal. Quan comencem a créixer, hem de comptar amb més personal, entrenat i que pot treballar amb el pacient crític», tot finalitzant que «les UCI estan ocupades al 84%» al territori català.

L’alcalde de Riudoms

Per altra banda, Argimon va carregar contra el fet que l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, i altre un regidor del municipi s’hagin vacunat en una residència, aprofitant que sobraven vacunes i que s’havien d’administrar el més aviat possible. Argimon va apuntar que el fet que «un alcalde i un regidor es vacunin no és el millor exemple, no s’hauria d’haver produït», tot puntualitzant que «no jutjo, però si ets un responsable polític, millor haver declinat la vacunació».

«No és ètic vacunar-se si ets un responsable polític i no tens més de 70 anys», va dir taxativament el secretari de Salut Pública, qui va recordar que «no hem de llençar vacuna, ja que és un bé molt escàs i també hem de tenir en compte que hem de vacunar amb la màxima rapidesa possible». A més, Argimon va assegurar que hi havia alternatives, ja que «la coordinació i l’equip de vacunació van analitzar altres possibilitats que la de l’alcalde i del regidor».

tracking