Diari Més

Catalunya espera rebre la setmana vinent unes 5.800 dosis de la vacuna de Moderna

La consellera de Salut expressa la seva sorpresa perquè Illa hagi optat per «abandonar» el ministeri en la situació actual

Científics espanyols coincideixen que aquests anuncis ofereixen esperances, però cal ser prudents perquè es tracta de dades provisionals.

Vacuna de Moderna o Pfizer? La primera que arribi, és l'única alternativaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya podria rebre la setmana vinent unes 5.800 dosis de la vacuna de Moderna, segons ha explicat a RAC1 la consellera de Salut, Alba Vergés. La consellera s'ha mostrat cauta a l'hora de confirmar amb rotunditat que els vaccins arribaran dilluns fins que no tinguin el «compromís exacte» al respecte. En tot cas, ha dit que de moment són «molt poques» les dosis que podrien arribar però que a Catalunya li pertocarien unes 100.000 que anirien arribant les successives setmanes. D'altra banda, ha mostrat la seva sorpresa davant del fet que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, opti per «abandonar el ministeri en un moment tan delicat» per ser candidat d'un partit a unes eleccions.

En una roda de premsa posterior per fer seguiment de la pandèmia, Vergés ha explicat que la previsió és que arribin 5.800 dosis la setmana vinent, 8.500 la següent, 21.000 la següent i 62.900 la següent. Ha insistit però que es desconeix el dia en concret en que podrien arribar les primeres dosis d'aquest nou vaccí.

Ha explicat també que tant les de Moderna com les de Pfizer es poden administrar «indistintament» a qualsevol persona i que no hi ha cap indicació per reservar una per a un col·lectiu i la segona per a un altre. En tot cas, sí ha confirmat que qui rebi la primera dosis d'una de les dues rebrà la segona dosi de la mateixa.

Sí que ha explicat que la formació és diferent segons sigui una vacuna o l'altra, ja que les característiques de conservació també ho són. Fins al moment, la consellera ha explicat que s'han format gairebé 5.000 persones.

Pel que fa a si l'arribada de la vacuna de Moderna podria accelerar les etapes, Vergés ha respost que si s'accelerés l'arribada de moltes altres vacunes o dosis sí que es podria començar un desplegament «més àgil» de la segona etapa abans del previst però ha dit que això no sembla que hagi de passar.

Defensa que s'està agafant ritme de vacunació

La consellera ha defensat l'estratègia de vacunació que s'està seguint a Catalunya i ha apuntat que només fa una setmana que es va iniciar i que encara no s'ha arribat a desplegar amb la velocitat que acabarà tenint. Aquest dimecres, festiu de Reis, ha detallat que s'han vacunat 3.000 persones més però que el ritme del dia anterior, 10.000 en un dia, és «un ritme bo». «Ens volem marcar un ritme intens en els propers dies», ha assegurat després en roda de premsa.

Ha afirmat també que no hi ha un problema de manca de personal per subministrar la vacuna sinó que la logística és «molt complicada». «El primer dia no ho tens tot al 100%», ha manifestat. Així, ha dit que s'ha volgut programar tot per garantir la segona dosis a totes les persones a les que ja s'ha subministrat la primera i en el temps marcat. En aquest sentit, s'ha mostrat favorable a mantenir la vacunació de la segona dosi als 21 dies de la primera i no endarrerir-la, com estan fent alguns països davant l'augment de la incidència de la covid.A més, ha volgut enviar un missatge de «molta tranquil·litat»perquè les dosis «es posaran».

La consellera ha destacat que els professionals sanitaris estan «marcant exemple» i que «la majoria» s'està vacunant. Vergés ha afegit que quan s'entri en la segona etapa de vacunació, pels volts de Setmana Santa, i l'estratègia sigui poblacional, l'organització haurà de ser diferent.

La consellera no s'ha volgut «aventurar» a dir quan es podria arribar a la immunitat de grup i ha garantit que es continuarà vacunant a l'estiu, malgrat s'hagi arribat al 60 o al 70% de la població vacunada.

Crítica amb la decisió d'Illa

«Em sorprèn que s'estigui fent campanya amb l'epidèmia, ho dic molt en general però em sorprèn que puguis abandonar el Ministeri de Sanitat en un moment tan delicat i ser candidat perquè hi ha unes eleccions», ha dit Vergés en ser preguntada per la decisió d'Illa de ser el candidat del PSC i deixar el ministeri de Sanitat.

A més, ha apuntat que Illa va signar el pacte a la Diputació de Barcelona, que no pot «compartir», però ha assegurat que la seva preocupació no és aquesta sinó la gestió de la pandèmia a Catalunya.

tracking