Diari Més

Recerca

Investigaran els canvis cerebrals que s'originen en les embarassades

Busquen a dones voluntàries per a participar en aquest projecte, denominat BeMother

Imatge d'una dona embarassada.

Imatge d'una dona embarassada.Daniel Reche/Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han posat en marxa un nou projecte per a aprofundir en el coneixement dels canvis que es produeixen en el cervell de les embarassades i que duren dos anys després del part.

Els investigadors, liderats per Óscar Vilarroya, investigador de la Unitat de Recerca en Neurociència Cognitiva (URNC) Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB i del IMIM, busquen a dones voluntàries per a participar en aquest projecte, denominat BeMother, per estudiar aquests canvis cerebrals.

Vilarroya ha explicat que la maternitat comporta una sèrie d'adaptacions biològiques, psicològiques, conductuals i socials dirigides a garantir la supervivència del nounat i de la mare, però ha recordat que «es coneix molt poc sobre els canvis a nivell cerebral».

«Com s'adapta el cervell de la dona en l'embaràs? En un estudi recent descobrim que l'embaràs comporta canvis substancials i que duren almenys 2 anys després del part al cervell de la mare», ha recordat Vilarroya.

Aquests canvis, segons l'investigador, es produïen en les àrees implicades amb l'empatia, perquè semblen preparar a la mare per afrontar els reptes de la maternitat.

En concret, van observar que com més canviava el cervell, millor és el vincle entre la mare i el nadó.

Vilarroya ha subratllat que la depressió postpart és una de les complicacions més comunes en l'embaràs i ha advertit que si no es diagnostica i es tracta correctament, pot tenir conseqüències a llarg termini, per a la mare i el nadó, afectant negativament el vincle materno-filial i el desenvolupament infantil.

«Aquestes dades ens demostren la importància de conèixer com el cervell humà es prepara i s'adapta a la maternitat», ha puntualitzat.

En la nova recerca, els neurocientífics volen saber «com es reorganitza el cervell i determinar si existeix alguna relació entre els canvis cerebrals, hormonals i l'aparició de trastorns mentals postpart».

Per això, tenen previst avaluar el cervell de dones que vulguin quedar-se embarassades i també estudiar les parelles del mateix sexe però no gestants.

Les avaluacions es faran abans, durant l'embaràs i després del part, i en cadascuna d'aquestes visites obtindran imatges cerebrals mitjançant ressonància magnètica, a part de prendre mostres de saliva i orina i emplenar uns qüestionaris per a avaluar l'aspecte neuropsicològic.

Aquest projecte, que compta amb finançament del European Research Council (ERC), està ara en fase de reclutament de voluntàries.

Les persones que poden participar han de ser dones d'entre 25 i 45 anys, que no hagin estat mares prèviament, que tinguin previst tenir el primer nadó ràpid i que visquin a Barcelona o voltants, segons ha detallat Vilarroya.

Per a saber més detalls per participar, es pot contactar amb l'adreça de correu electrònic bemother.project@gmail.com.

tracking