Diari Més

Catalunya ha vacunat ja 10.475 persones, un 8,7% de les dosis de què disposa

La previsió del govern català és inocular 738.000 dosis de vacuna en les pròximes dotze setmanes

Personal sanitari posa les primeres vacunes contra la covid-19 al personal sanitari de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Catalunya ha vacunat ja 10.475 persones, 2.000 d'elles en últimes 24 horesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els equips de vacunació preparats pel Departament de Salut han vacunat ja a 10.475 persones a Catalunya, 2.182 d'elles en les últimes 24 hores, segons dades actualitzades avui per la Generalitat, el que significa que han inoculat fins ahir un 8,7% de les 120.000 dosis que ha rebut.

Catalunya rep cada setmana unes 60.000 dosis de vacuna i ja ha rebut dues remeses que guarda a -70ºC als congeladors del Banc de Sang i Teixits de Catalunya fins distribuir-les -amb 250 neveres portàtils- per a la seva administració, que s'ha de fer abans de cinc dies des de la seva descongelació.

La previsió del govern català és posar 738.000 dosis de vacuna en les pròximes dotze setmanes, és a dir, inocular una mitjana de 8.800 vacunes diàries, mesura que encara no s'ha assolit però que Salut afirma que arribarà en els propers dies.

A més d'haver iniciat la vacunació als centres residencials de gent gran, Salut va començar ahir també a vacunar els professionals sanitaris que treballen en hospitals i centres d'atenció primària.

Fins ahir, de les 10.475 persones vacunades, 1.121 ho han estat a la ciutat de Barcelona, 357 a la de Lleida, 277 a Sabadell, 275 a Badalona, 108 a Tarragona i 67 a Girona, entre d'altres ciutats.

Totes les persones que reben la primera dosi de la vacuna -de moment, l'única disponible a Espanya és la de Pzifer/BioNTech- hauran de tornar a inocular-se una segona dosi després de 21 dies.

El Departament de Salut va assumir ahir disfuncions en els primers dies de vacunació i va assegurar que confia en accelerar el ritme per arribar a unes 748.000 dosis inoculades en dotze setmanes, és a dir, vacunar unes 374.000 persones, un 5,3% de la població catalana.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va admetre ahir les crítiques per «totes les disfuncions que hi pugui haver» a nivell logístic a la vacunació, entre elles les del cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que va dir que Salut «ha pecat de voler córrer massa».

«No hem aconseguit l'objectiu de 60.000 vacunes a la setmana», va reconèixer Argimon, que ha augurat que aquesta xifra és «la mitjana setmanal» i que encara hi ha marge per complir amb aquest número.

«Això no és una carrera de cent metres, és una carrera de fons», va remarcar el secretari de Salut Pública, que va dir que «confia plenament en recuperar» el ritme de vacunació previst inicialment, amb un objectiu a l'horitzó: «748.000 dosi posades en 12 setmanes».

Argimon ha assegurat que ja disposen de 250 neveres per moure pel territori el preparat de Pfizer/BioNTech, una xifra que veu «suficient» per a la primera etapa, mentre la Generalitat està a l'espera que arribin «totes les necessàries» per al global de la campanya de vacunació.

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Alba Brugués, va culpar ahir el govern català d'haver «errat» en l'organització de la vacunació, i va recordar que les més de 5.000 infermeres que es van oferir per vacunar voluntàriament a Catalunya estan acostumades a treballar els caps de setmana i els festius.

«Les infermeres han fet el pas. A una crida per cobrir 500 places d'infermeria, es van presentar més de 5.000. Infermeres en tenim i tenim un dispositiu preparat per donar cobertura. L'error és com s'ha organitzat», vha denunciar.

El Col·legi d'Infermeria de Barcelona (COIB) també va indicar que «les infermeres hem respost de manera exemplar a la crida del Departament de Salut per participar en la campanya de vacunació contra la covid-19 i no és just que se'ns faci responsables de l'endarreriment en l'administració de les vacunes».

tracking