Diari Més

Restriccions

La Generalitat imposa el confinament municipal i el tancament dels centres comercials

Només podran estar oberts els establiments de fins a 400 metres quadrats, el cap de setmana tan sols podran obrir els essencials i únicament hi haurà esport a l'aire lliure

Un control de mobilitat dels Mossos d'Esquadra.

control de mobilitat dels Mossos d'Esquadra.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya tancarà els seus municipis perimetralment durant deu dies. Així ho ha afirmat aquest dilluns la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, qui ha anunciat noves mesures contra el coronavirus perquè «la situació requereix que hem de reduir la interacció social». Tot aquest paquet de mesures es posarà en marxa aquest dijous dia 7 de gener.

«Seran deu dies per aturar el país, amb noves mesures», ha afegit la consellera, qui ha detallat que «el Procicat s’ha reunit aquest matí» per determinar diverses mesures, com són «establir un perímetre municipal cada dia de la setmana, només obriran comerços de fins a 400 metres quadrats, tancaran els centres comercials, els caps de setmana tan sols obriran comerços essencials, la restauració continuarà amb les mateixes restriccions que en l’actualitat, la cultura continuarà com ara, només hi haurà activitats esportives a l’aire lliure i les escoles obriran l’11 de gener amb les extraescolars suspeses».

«Hem de seguir fent aquest esforç», ha reclamat Vergés, qui, entrant en números, ha lamentat que «avui tenim una mitjana d’uns 2.400-2.500 casos diaris, gairebé 17.000 casos nous a la setmana, 2.084 persones ingressades als nostres hospitals i 392 persones a l’UCI».

A banda, la consellera de Salut ha explicat també una novetat respecte a la vacunació, ja que els sanitaris començaran a prendre’n part. «No esperarem a vacunar a totes les persones de les residències per començar a vacunar professionals sanitaris i ho començarem a fer en paral·lel», ha detallat.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha lamentat profundament aquestes dades, però ha deixat ben clar que la intenció, ja que creu que no és un objectiu realista, «no és reduir les xifres, sinó frenar-les». «Estem en una situació de creixement, no exponencial però sí sostingut des dels dies 6 i 7 de desembre», ha afegit, tot aventurant que «aquestes segurament no són les mesures que haurien de ser, però hem de veure si seran suficients per aturar aquest creixement.

Argimon no ha volgut parlar d’una «tercera onada», tot destacant que l’important és que «anem creixent en nombre de casos, de pacients ingressats a l’UCI... i això és el que ens preocupa. Si és la continuació de la segona onada o es tracta d’una tercera onada, és un tema més semàntic». S’ha felicitat també Argimon perquè «en tan sols dotze setmanes s’hauran posat ja 748.000 dosis de la vacuna», tot desitjant que «el dia 18 puguem reprendre l’activitat».

L’esport

«No es podrà practicar cap esport que no sigui a l’aire lliure. Per tant, activitats com el bàsquet, no es podran desenvolupar». Així s’ha expressat Argimon. Amb aquesta decisió, per tant, moltes activitats esportives veuran posposada la seva activitat. Bàsquet, voleibol, hoquei patins o futbol sala, per esmentar algunes modalitats esportives, són les que s’aturaran, en principi, durant aquests deu dies.

Volien volar sense PCR

Per altra banda, els Mossos d’Esquadra van poder interceptar deu persones que volien volar des de l’Aeroport del Prat fins a Abu Dhabi sense haver passat el corresponent PCR. Miquel Sàmper, conseller d’Interior, va apuntar en aquest sentit que «eren deu persones de nacionalitat paquistanesa que volien volar amb certificats falsos de PCR», una situació que no s’havia produït, de moment, almenys amb tanta gent en un vol. De fet, «s’havien detectat tres persones més individualitzades en vols separats, mai en grup».

Actes aixecades per la reunió a la mesquita de Tarragona

Pel que fa a la reunió a la mesquita d’Entrevies de Tarragona, Sàmper va confirmar que «ens va entrar un avís que s’havia produït una reunió d’unes 300 o 350 persones i, quan vam arribar a l’indret, la gent va marxar. Vam comptabilitzar, en total, 600 o 700, les quals podrien haver participat en un enterrament musulmà».

Sàmper afegeix que «vam comprovar que l’aforament de la instal·lació no estava preparat per a tanta gent» i, per aquest mateix motiu, van aixecar quatre actes, a «l’imam de la mesquita, al president, a un familiar del difunt i a un treballador de la funerària perquè s’assumeixin les responsabilitats que pertoquen».

Gràfic de les mesures aprovades.

La Generalitat imposa el confinament municipal i el tancament dels centres comercialsGeneralitat

tracking